LEDER

Goliat-bråket:

Søviknes bør møte for kontroll- og konstitusjonskomiteen

En minister under press.

UNDER PRESS: Olje- og energiminister Terje Søviknes er under press for sin håndtering av en rekke saker i forbindelse med Goliat-feltet i Barentshavet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
UNDER PRESS: Olje- og energiminister Terje Søviknes er under press for sin håndtering av en rekke saker i forbindelse med Goliat-feltet i Barentshavet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det knappe året Terje Søviknes nå har hatt på seg siden han returnerte til rikspolitikken før jul i fjor, har vært brukt godt. Gjennom et beinhardt fokus på de store mulighetene for norsk olje og gass framover har han blitt en markant minister, og klart å løfte fram Frp som oljas parti. Nå ser det derimot ut til at han vil få merke at det også kan bli for mye av det gode.

For det begynner å svi under føttene til olje- og energiministeren nå. Usikkerhet rundt både sikkerheten og lønnsomheten ved Goliat-utbyggingen i Barentshavet har skapt overskrifter lenge. Det samme har Søviknes håndtering. Men særlig de siste ukene har situasjonen blitt satt på spissen.

Helt siden starten av oktober har produksjonen ved plattformen vært satt på vent, etter at Petroleumstilsynet slo alarm om alvorlige mangler.

Gjennom skriftlige spørsmål til statsråden har SV presset ministeren på om utbyggingen i det hele tatt vil være lønnsom for staten og fellesskapet på sikt, hvorpå både svarene og prosessen rundt dem har vekket oppsikt.

Og i går spisset situasjonen seg ytterligere til for Søviknes og departementet. I hva som kan se ut som et forsøk på å skjønnmale situasjonen, har Søviknes utelukkende lent seg på tall fra operatøren Eni. Overfor Stortinget har han meddelt at departementet selv ikke har gjort egne beregninger av lønnsomheten til utbyggingen.

Men som oljetidskriftet Upstream viste mandag, lå tallene for å gjøre beregningene Stortinget ba om hele tiden tilgjengelig hos Søviknes underliggende etat, Oljedirektoratet. Det kunne direktoratet selv bekrefte overfor Dagbladet i går.

I en pressemelding i går ettermiddag innrømmet Olje- og energidepartementet også at de nå er blitt gjort kjent med at Oljedirektoratet i 2015 brukte disse tallene i et internt notat, som belyste lønnsomheten ved nettopp Goliat-utbyggingen.

Notatet oppsummerte Goliat som enten marginalt lønnsomt eller marginalt ulønnsomt, noe som er langt fra Enis egne, optimistiske prognoser.

Dette lå klart og tilgjengelig for Søviknes, hadde han bare spurt etter det, slik han burde gjort.

Nå varsler departementet at det vil foreta en bredere vurdering av lønnsomheten før skatt knyttet til Goliat. Det er på høy tid. At Stortinget nå skal få tallene de hele tiden har ønsket er gledelig.

Men en fullstendig gjennomgang av hvordan vi har havnet her er likevel på sin plass. Derfor bør SV gjøre alvor av trusselen om å ta saken til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Har Søviknes eller andre rundt ham bevisst sett bort fra informasjon som kunne gjort Stortinget klokere, er det dramatisk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer