KOMMENTARER

Goliat-feltet:

Søviknes' regnestykke skyver på grensene for lønnsomhet

Olje- og energiministeren skulle vise fram Goliat-feltets lønnsomhet. Men lønnsomhet er visst ikke lenger hva det en gang var.

PRESENTERTE GOLIAT-TALL: Olje- og energiminster Terje Søviknes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESENTERTE GOLIAT-TALL: Olje- og energiminster Terje Søviknes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Operatøren av det mye omtalte Goliat-feltet i Barentshavet, det italienske oljeselskapet Eni, kunne forrige uke melde at de anser det siste pålegget fra Petroleumstilsynet som lukket. Driften har vært stengt siden starten av oktober, men sikkerheten skal nå være i orden. Selskapet venter bare på klarsignal fra Petroleumstilsynet.

I beste sendetid på Dagsrevyen mandag skulle olje- og energiminister Terje Søviknes forsøke noe av det samme. Ved å redegjøre for ferske anslag for lønnsomheten på Goliat i et brev til Stortinget, skulle statsråden lukke det som har blitt en betent sak for Olje- og energidepartementet denne høsten.

Til Dagsrevyen sa Søviknes at «med det vi kan se i dag er prosjektet uansett lønnsomt, både for operatør og for staten».

Mon det. Istedenfor å vise klart og tydelig i hvilken grad Goliat-feltet er lønnsomt, flytter Søviknes’ regnestykke premissene for hva som er lønnsomhet og ikke. Det er lite vakkert.

Først bruker statsråden betydelig plass på å forklare at investeringsanalyser skal være fremadskuende og å anslå hvor mye fortsatt aktivitet på Goliat er verdt. Det er naturlig nok store, positive tall, siden de største investeringene og kostnadene allerede har funnet sted. Derfor er også nedleggelse av driften av Goliat helt på siden av debatten. Ingen har foreslått det, og det er ikke det høstens bråk har handlet om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer