Søvn ved reisens slutt

Endimensjonal tålmodighetsprøve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Flere bokanmeldelserBOK: Smarte, realistiske underholdningsromaner med driv er en undervurdert sjanger i Norge, og alle som klarer å skrive dem, fortjener skryt. Levi Henriksen, derimot, gjør med «Babylon Badlands» et mislykket forsøk. Den altfor lange boka er uutholdelig pratsom og overtydelig og lider under flate, uinteressante karakterer og pinlig ufiks bruk av bibel- og americana-referanser. I sin anvendelse av klisjeer og vulgærpsykologi nekter den seg lite.

    I «Babylon Badlands» står ingenting mellom linjene. Også dramaturgisk har romanen store svakheter. Hvorfor vi skal lese videre, er ikke lett å forstå. Først etter side 200 skjer det dramatiske ting som gjør at man i det minste begynner å lure litt på hvordan det kommer til å gå med hovedpersonen. Men underholdende blir boka aldri.

    Fortidas byrde

    «En litterær road movie», kaller Gyldendal romanen. Tre klisjeer fra Levi Henriksens karikerte bygdeunivers er kommet i førtiårskrisa. Fats er en grånende musiker og helgepappa som sliter. Håkon er skaphomoen som uavlatelig snakker om matoppskrifter, ikke kan håndtere verktøy, «hyler» og er påpasselig med å rydde og bytte klær atskillig oftere enn sine karslige kompiser.

    Hovedpersonen og jeg-fortelleren er den ulykkelige bussjåføren som bærer det bibelske navnet Adam Edenstam. Adam klarer ikke å komme over faren som døde da han var liten og den lille gutten han selv kjørte på med bussen og drepte. Sammen bestemmer de tre seg for å forlate den tunge fortida i Norge til fordel for et nytt liv i det forjettede Amerika og - skal det vise seg - muligheten av å begå selvmord ved å hoppe fra San Franciscos Golden Gate Bridge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer