Søvnig samtidsraseri

Skuffende konvensjonelt tankegods framført i et som oftest egenartet språk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Thure Erik Lund er en kritikerrost forfatter det er lov å vente seg mye av. Derfor er det ofte en skuffelse å lese de sju tekstene i «Om de nye norske byene og andre essay».

Visst har Lund på sitt beste også i denne boka en språklig oppfinnsomhet og et rasende driv som gjør ham elegant, morsom og tankevekkende å tilbringe tid med. Men overraskende ofte bærer de utpreget litterære essayene hans preg av høyst konvensjonelt tankegods som har vært framført igjen og igjen, om enn ikke alltid med tilsvarende språklig overskudd.

Glaner på tv

I «Om de nye norske byene og andre essay» raser Lund mot ny teknologi generelt og tv-mediet spesielt, mot trendfiksert kjendiskultur, forbrukshysteri, reklame, politikere, pengemenn, USA og tabloidavisene.

Noen smaksprøver: «Folk bygger hytter som gale. Digre båter kruser bortover skjærgården.» «Dermed blir den ekte nordmannen ikke lenger sett på som god nok, mens velstandsnordmennene, de fråtsemaniske pengefolkene, tv-seerne, de som liksom er norske og globale, om hverandre, i en salig graut, de ser på seg sjøl som mer enn gode nok.» «De aller fleste norske nordmennene ender opp som psykopatiske storforbrukere av pottitgull. Glaner på tv gjør dem, kveld etter kveld. Dyrker kjendiser. Det finnes ikke noe håp.» Som tv-kritiker går Lund Neil Postmans svartsyn en høy gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer