Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

søvnløs i seattle

Vi fant teen spirit, kaffe og billig øl i grungens hjemby.

FØR DU DRAR TIL SEATTLE, se «Singles», den store grungefilmen fra 1992 starring Matt Dillon, Bridget Fonda - og Eddie Vedder. Le av Dillon som sprenger bilvinduene med stereoen sin og smil av nysinga til Fonda. Men ta inn stemninga, den avslappa stemninga. Sett deg tilbake og gled deg. For når du kommer til Seattle, finner du den igjen. Om du leter på de riktige stedene.

SEATTLE ER BYEN teen spirit\'en kommer fra. Nirvana ga rocken nytt innhold da de i 1991 monsterlanserte «Nevermind». Da hadde grungen vaket i undergrunnen i noen år, med det legendariske indieplateselskapet Sub Pop og band som Mudhoney, Green River og Soundgarden. Så kom Kurt Cobain, «Here we are now, entertain us,» og rocken ble aldri den samme.

Belltown er nabolaget det startet i. Sett deg ned og bestill eggs any style på Crocodile Café på 2nd Avenue. Den eies av kona til Peter Buck, ja, han i R.E.M., og har eksistert siden grungens storhetsdager. Pearl Jam har spilt her mange ganger.

-  Det er ikke så lenge siden sist, faktisk. Mudhoney spilte sitt første gjenforeningsshow her. Ja, dere gikk glipp av et show med dem i forrige uke.

Tenk, det våger faktisk den rocka daglige lederen Herb å fortelle oss mens han serverer kaffe til et hipsterpar fra Portland. De sitter bøyd over The Stranger, utelivsbibelen her til bys. Den bør du også plukke opp. For du har kommet til riktig by hvis du vil sjekke ut ny, amerikansk musikk. Er du lur, får du noen tips av betjeningen. De er mer oppdatert enn deg, og visste du det ikke fra før, så lærer du det nå: Amerikanere er veldig rause med informasjon, og får deg til å føle deg som hjemme.

Rett over gata ligger platesjappa «Singles going steady». Det blas i lp\'er og der, mellom hyllene, står svartkledde Justin Shoemaker og leter etter pønk.

-  Hvordan fant dere dette stedet? spør han, og avgir sin dom:

-  Det er den beste platesjappa i hele byen.

UTSIKT TIL EN STORBY: Frasier har gjort denne skylinen berømt. Men husk, livet er bedre live enn på teve. Her: Seattle sett fra Gasworks park.
UTSIKT TIL EN STORBY: Frasier har gjort denne skylinen berømt. Men husk, livet er bedre live enn på teve. Her: Seattle sett fra Gasworks park. Vis mer

Få hjelp av Justin eller den hyggelige karen bak disken, lytt deg gjennom noe pønk, kjøp noen godsaker, og rusle 1st eller 2nd Avenue ned til sentrum. Det er ikke langt.

PIKE PLACE MARKET er et gammelt marked som strekker seg gjennom en rekke brokete gamle hus. Blikkfanget er fiskemarkedet midt i markedet. Ta deg litt tid til å kikke på de tøffe gutta som kaster fisk og krabber til hverandre, metervis av gangen, mens de hoier høyt og flørter med jentene.

Gå over gata til Left Bank Books. I over 30 år har den lille, kompakte sjappa vært stappfull av politisk litteratur og magasiner, men også underholdningsromaner til billige dollar. Seattle er i det hele tatt full av bøker, og Elliott Bay Book Company i Pioneer Square lenger ned i sentrum, er et annet must. Her finner du bruktlefser side om side med stive samlerutgaver, masse reisebøker, magasiner, grafiske romaner - hva du enn vil ha.

MEN NÅ HAR DU LYST på litt oversikt. Stikk opp til The Seattle Center , en etterlevning fra World\'s Fair i 1962. Gå opp i skylinens stolthet The Space Needle og nyt utsikten - med mindre den sedvanlige tåka har seget innover byen i dag igjen. Etterpå kan du lære både dj-faget og gitarspill i det såkalte Experience Music Project. Det ligger i et sykt kult bygg tegnet av Frank Gehry, verdt en dryg kikk utenfra. Ved siden av finner du også et eget museum for science fiction.

CAPITOL HILL er stedet du vil henge det meste av tida. Her finner du alt mulig. Klær, sexutstyr, burgere. Bra platebutikker, særlig Everyday Music på Broadway, som har kjempestort utvalg av nytt og gammelt. Billig og oppe til midnatt er den også, i tilfelle du glemmer tida. Ja, og så finner du god kaffe her, som overalt ellers i kafébyen: Det er ikke tilfeldig at Starbucks ble startet i Seattle. Men du vil ikke støtte den verdensherredømme-bedriften dersom du heller kan støtte en av de små og mye koseligere kafeene som det kryr av. De har bedre kaffe også, tro oss.

Coffee Messiah på Olive Way er et mekka for kaffetørste - og for en politisk prat. Men nå klør det i klesfoten, og skulle du sett: Rett rundt hjørnet finner du Krystal Vintage, en helt fantastisk opplevelse for deg som er glad i gamle klær og bra damer. Butikken drives av mor Patti og datter Krystal Anderson, som er genuint opptatt av klær og sko og folk og historie. Viser du deg som en god kunde, får du kanskje en liten gave, også.

FRESH OG NYKLEDD er det på tide å prøve utelivet. Skvis deg inn i en av de oppfinnsomme sittegruppene på lille Bleu Bistro på Broadway. Bestill kveldssnacks, en deilig drink, og skravle med den småflørtende betjeningen. Da kan sånt som det her skje:

-  Hei folkens, dette er kanskje litt harry, men jeg er full nok, og så har jeg fått en drink for mye. Er dere hypp på en mint julep , eller?

Fakta! Men skal det skje, må du leke med. Seattle er en veldig avslappet by med tilbakelente folk. Vær deg selv, med andre ord. Og prat med folk.

Videre på barrunden din møter du den samme fyren som solgte deg organisk kaffe på Coffee Messiah, bak disken på den helsvarte klubben The Vogue på 11th Ave. De har fetisjkvelder på søndager, gothonsdager og tirsdagstalentkonkurranser for menn i dameklær. Blir det for kinky for deg, har du Barga, en rødsvart bar med høyt tak, vegg i vegg.

Rekker du det før to, kommer du deg på konsert på Graceland, en av klubbene der det skjer ting for tida. Kost på deg en taxi ned der i mørten, East Lake Avenue, selv om det ikke er så langt å gå.

Kanskje blir du søvnløs i denne byen, denne natta, men da kan du alltid ta gråværet neste morgen til hjelp, og sleep in , som det heter her.

-  NÅR DU LIKEVEL er i Seattle, kan du ikke oppsøke gamle onkel what\'s-his-face?

Vær forberedt på det spørsmålet fra gamle tante. Og kanskje vil du bruke gråværsdagen derpå til å lete etter slektninger i det «norske» området Ballard .

Nei? Vil du heller treffe unge folk, sier du? Stikk til University Way . Spis juice-og-granola-frokost på 50th Street mens du hører studenter få tålmodig veiledning over kaffe. Etter frokost kan du gå tvers over gata og få trimma kottisene dine på Borseno\'s Barber Shop. Eller du kan friske opp den litt gustne nordvestkyst-huden din i de reneste solariene du har sett.

Nyfrisk og attraktiv tar du deg en rundtur på universitetet, som kalles U-Dub og er et av USAs fineste. Red Square, den store plassen midt på området, inviterer til skateboarding og sjekking. Slå til! Kanskje blir du i det minste invitert på hjemme-hos-fest.

Etterpå sniffer du deg fram til den mest fristende lunsjen på The Ave. Det blir ikke vanskelig: Det lukter stekt mat nedover hele gata, og lunsj koster sjelden mer enn seks dollar. Så setter du deg på bussen sørover. Husk eksakt veksel: 1 dollar 25 cent.

«WELCOME TO FREMONT, Center of the Universe» leser du på et par plakater når du kommer til den bydelen. For det bør du. Utnytt områdets bohem-stemning, stikk innom den fargerike bruktbutikken Deluxe Junk på Fremont Place. Spis en is og finn et postkort i Postmark Gelato rett rundt hjørnet.

Men så kjøper du en sixpack med øl, sørger for å få med noen brune papirposer å skjule dem i, og går bort mot Gasworks park. På veien bort sniker du deg under brua og hilser på det enorme gråsteintrollet.

I Gasworks park setter du deg ned og finner den rolige Seattle-ånden. Bak deg har du et gammelt industriskjelett - en pensjonert gasstasjon som ønsker grafitti velkommen. Foran har du ubetalelig utsikt over Seattle skyline med den lysende space-nåla til høyre, og i hånda har du kald øl. Lykke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media