Søvnløs i Vermont

Litt tamt fra Paul Auster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: August Brill sover ikke om natten. Han dikter historier for å holde tankene unna. Etter å ha ødelagt beinet i en ulykke, bor den aldrende mannen hos datteren.

Snart flytter også datterdatteren inn, fullstendig knust av ekskjærestens død i Irak. Nå er de tre generasjoner nedbrutte sjeler i samme hus. På ulikt vis prøver de å takle skuffelsene livet har gitt dem.

Historier i historien

Skjelettet i Paul Austers romaner er ofte liknende. Grovt sett handler det om et skrivende menneske (her bokanmelder) som er medtatt av sorg, ulykke eller sykdom, og som bruker historier, egne eller andres, til å komme seg over kneika. Ikke sjelden berører de ulike historielagene hverandre: Fiksjon og virkelighet innenfor romanene, glir over i hverandre.

Så også her. Auster lar Brill dikte historien om en mann, Brick, som plutselig våkner opp i et Amerika i borgerkrig. De enkelte statene kjemper for løsrivelse. Millioner er drept. Det er en forvrengt nåtidsverden, der Bush er president og tvillingtårnene fremdeles står. Bricks oppdrag er å drepe mannen som har skapt denne grusomme historien i sitt hode. Altså Brill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer