Søvnløse for Aha

Med plata «Analogue» i butikken, og platesignering på Oxford Street er Aha tilbake der de startet: Igjen sover elleville briter på gata for å treffe superheltene.

-  Det var vært ensomt uten England, sa Morten Harket etter konserten foran over 400 elleville britiske fans i går. Mange av dem sov ute på Oxford Street natt til i går for å sikre seg billetter til minikonsert.

Comeback

«Analogue» ligger på topp ti-lista over de mest spilte låtene på britisk radio, og britisk media ser ut til å ha oppdaget at Aha er mer enn pene gutter i 80-tallsveis og landeplagen «Take on Me».

Platesigneringa på HMV var uansett et comeback. For 20 år siden signerte de nemlig plater på en butikk litt nedi gata. Den gang var køen litt lengre, minnes Tara Sparkes, 33, fra Australia. Hun var blant de mange som hadde fant veien tilbake til platesigneringa i går.

-  Jeg kom her kvelden før kl 18. Det var iskaldt, og jeg har ikke tall på hvor mange kopper varm sjokolade jeg drakk, sier hun til Dagbladet.

Etter minikonserten sto køen langt ned i den travle handlegata, platesigneringa tok flere timer.

Ville fans

Stemningen var elektrisk lenge før heltene kommer på scenen.

 FORTSATT POPULÆRE: I går signerte Aha plater på Oxford Street igjen - 20 år etter at de gjorde det første gang. Foto: Keith Hammet
FORTSATT POPULÆRE: I går signerte Aha plater på Oxford Street igjen - 20 år etter at de gjorde det første gang. Foto: Keith Hammet Vis mer

-  Jeg tror mange her er som meg, og har vokst opp med Aha. Vi er helt ville etter dem. De er som en god flaske vin, de gutta der. De blir bare bedre med åra, sier Sparkes.

Aha har etter jul promotert sitt nye album «Analogue» for britiske fans, og opptrådt på det evigunge showet «Top of the Pops» på BBC. De fikk også litt ekstra oppmerksomhet da Magne bante på et britisk radioshow i forrige uke.

Verdt køen

Aha valgte tre låter fra sitt nye album, og tre av de velkjente hitene på minikonserten. «Take on Me» var et must som låt nummer to. Men stemningen eksploderte først da Morten kom til strofa «touch me» på «The sun always shines on TV». De avsluttet med hiten «Analogue» og etter vill applaus spilte de ekstranummeret «Hunting high and low».

-  De var verdt hvert sekunds iskald venting, sier Tara Sparkes før hun stiller seg i kø for å få plata signert. Hun er en av ei gruppe på rundt tjue trofaste fans som har reist på konserter i Norge og Storbritannia siden de slo igjennom. Nå treffer de hverandre på et forum på internett, og avtaler neste konsert.

Morten Harket vil nå ut til nye fans.

-  Det er hyggelig at vi har slike fans. Men det kan lett bli en liten klikk, og litt vernet, sier han.

-  Det er mye likt som den gang. Men vi er 46 år, ikke 26. Tross alt.

Det var først med plata «Analogue» at store deler av britisk presse oppdaget at Aha var

mer enn «Take on me».

-  Jeg husker da plata «Lifelines» kom i 2002. Jeg syntes den var bra, men ingen i BBC ville spille den. Jeg tror det er mange unge som ser Aha og tenker at de er like Coldplay. Men det er jo omvendt, sier journalist i BBC Radio Five, Natasha Lewis. Torsdag spiller Aha på Shepherd\'s Bush empire.

ELLEVILT FOR AHA: 4000 elleville fans fikk oppleve Aha på HMV i går. Mange av dem hadde sovet ute natta før for å få plass.
EVIGUNG: Aha delte likt mellom nye og gamle hiter på konserten i går. «Analogue» viste at Aha for alvor er tilbake, med langt mer enn gamle hits fra 80-tallet.