KOMMENTARER

USA - Kina

Soyabønner for fred

Donald Trump kvitrer ubekymret om det gode forholdet til Kina etter at de to land ble enige om første fase av en handelsavtale for ei uke siden, skriver Morten Strand.

HVA NÅ?: Donald Trump har fått gjennomslag for et første skritt mot en avtale med Kina etter handelskrigen han startet. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
HVA NÅ?: Donald Trump har fått gjennomslag for et første skritt mot en avtale med Kina etter handelskrigen han startet. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

En samtale kan som kjent oppfattes helt forskjellig av to som har snakket sammen, selv om de nettopp har lagt på røret. Det gjør det ikke enklere at det dreier seg om presidentene i verdens to største økonomier. Derfor, la oss referere så godt vi kan fra en telefonsamtale sist fredag mellom den amerikanske presidenten Donald Trump og hans kinesiske kollega Xi Jinping. Lyst og ledig kvitret Trump om kapp med fuglene i trærne utenfor hans kontor i Det hvite hus, da han kastet seg over Twitter:

- Hadde en veldig god samtale med president Xi i Kina når det gjelder vår gigantiske handelsavtale. Kina har allerede startet storstilt kjøp av landbruksvarer & mer. Formell signering blir arrangert. Snakket også om Nord-Korea, der vi jobber med Kina, & Hong Kong (framgang), kvitret Trump.

Det er altså snakk om det såkalte første fase av en handelsavtale med Kina, etter at Trump startet en handelskrig for halvannet år siden. Amerikanske og kinesiske forhandlere ble for ei uke siden enige om denne første fasen av en avtale, som betyr at Trump ikke ytterligere trapper opp krigen, slik han truet med, fra 15. desember. Det er ventet at denne avtalen blir undertegnet i januar.

Svaret på Trumps kvitring kom ikke fra Xi selv, men fra det statlige telegrambyrået Xinhua. De skrev at Beijing nærer dyp bekymring for USAs «negative ord og handlinger» overfor Kina når det gjelder spørsmål knyttet til Taiwan, Hong Kong og Tibet. Det at Trump av den hjemlige opinionen har blitt tvingen til å kommentere både konsentransjonsleirene for muslimer i Xinjiang-provinsen, og politiets brutale framferd mot demonstranter i Hong-Kong, har fått Beijing til å se rødt.

- Disse handlinger har vært innblanding i Kinas indre anliggender, skadet Kinas interesser, og undergravd gjensidig tillit og samarbeid mellom de to sider, tordner telegrambyrået. For i Beijing er det ingen som kvitrer entusiastisk, til tross for at en første del av en handelsavtale kan se ut til å være på plass.

Det har sine grunner. Handelskrigen som Trump startet, motivert av sitt eget slagord «Make America Great Again», har så langt kostet svimlende 700 milliarder dollar, ifølge Det internasjonale pengefondet, IMF. Ifølge IMF kunne den globale veksten også vært så mye som en prosent høyere uten handelskrigen Trump har satt igang. Det er altså store skader for de fleste, men aller mest for USA og Kina.

Utgangspunktet for handelskrigen er at handelsbalansen er skjev, og at USA importerer rundt tre ganger så mye fra Kina, som Kina importerer fra USA. Et annet poeng er kinesisk tyveri av tekniske løsninger. De aller fleste - også i Europa - ser behovet for å få en bedre balanse i handelen med Kina, og stanse kinesisk tyveri, men anser Trumps handelskrig som en farlig og skadelig overreaksjon. Konkret så dreier det første steget mot en ny handelsavtale seg om at den amerikanske straffetollen på kinesiske varer reduseres for noen varegrupper, som smarttelefoner og klær, mot at Kina forplikter seg til å importere mer soyabønner og kylling fra USA.

Det likner på en utenrikspolitisk triumf for Trump, etter at han med sin råskap og spesielle tilnærming til verden har gjort det han har kunnet for å legge forpliktende internasjonalt samarbeid i ruiner. I ruinene etter hans herjinger er det trolig forholdet til Kina Trump har planer om å selge til velgerne som sin geniale utenrikspolitiske triumf før presidentvalget om mindre enn et år. Men i stedet for et seier-rikt korstog for amerikanske - og amerikanernes - interesser, er Trumps handelskrig med Kina i ferd med å bli et spørsmål om han kan redde rumpa - og beholde sine velgere i viktige stater i Midt-Vesten - med å få solgt amerikanske soyabønner og kylling til Kina.

Men vil han det? Også kineserne har ganske sikkert merket seg at symbolske seiere er viktigere for Trump enn gjennomslag for substans. Og noe så absurd smått som soyabønner kan bli den triumfen Trump trenger for å kunne selge seg som en diplomatiets trollmann foran neste års valg. Men også en slik triumf kan sitte langt inne. For selv om soyabønner først ble kultivert i Kina for mer enn 3000 år siden, så er det grenser for hvor soyabønner kineserne kan spise. Og soyabønner til dyrefôr er det allerede mindre behov for på grunn av på grunn av den afrikanske svinepestens herjinger i Kina.

Første del av en handelsavtale mellom USA og Kina skal være på plass. Det er tross alt gode nyheter i Trumps tid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer