Sp med høstoffensiv

Ingress

Meninger

Senterpartiet har blinket ut sakene som skal gi partiet ny vekst. Etter et år med blå-blå regjering ser partiet konturene av et landskap som kan virke truende på flere enn Sp-sympatisører. «Summen av dagens politikk innebærer tidenes sentralisering, og det vil forandre Norge. Alt skal bli større og helst flyttes inn til de store byene. Alle som bor utenfor de største byene skal betale prisen», sa partileder Trygve Slagsvold Vedum på partiets landsstyremøte på Gardermoen. Intet mindre.

Særlig angrep han regjeringens forslag til ny kommunestruktur. Vedum mener kommunalminister Jan Tore Sanner legger opp til tvangssammenslåinger og tvinger kommunene til å gjennomføre sine utredninger, debatter og vedtak under stort tidspress. Han mener kreftene som er skeptiske til tvang vil reise seg. Til Klassekampen sier Vedum at han tror Fremskrittspartiet aldri vil bli med på Sanners ferd. Hvis argumentene for sammenslåing blir for tynne, kan prosessen bli mer krevende enn regjeringen har tenkt seg. Det sies at kommunene skal få flere oppgaver, men folk vet ikke riktig hva slags oppgaver.

Sp-lederen raljerte spesielt med «nytalen» i politisk retorikk. Uansett hva spørsmålet er, er svaret «mer robust», enten det gjelder landbruket eller kommunene. Et av regjeringens hovedpoenger er at folk i små kommuner får dårlige tjenester. Likevel viser undersøkelser at folk i små kommuner er mest fornøyd med tjenestene. Vel har såkalt interkommunalt samarbeid et demokratisk underskudd, men Senterpartiet tror ikke det blir mer demokrati og større folkelig deltakelse i store, sammenslåtte kommuner. Regjeringens skattelettelser havner dessuten mest i sentrale strøk, der de rikeste holder til.

Tonene fra Senterpartiet er ikke nye. Partiet har alltid forsvart hovedtrekkene i dagens kommunestruktur. Det har alltid forsvart norsk distriktspolitikk, landbruk og Norges utenforskap til EU. Samtidig er partiet relativt alene om å slåss mot sentraliseringstendensene, storkommunene og industrialiseringen av landbruket. Partiet representerer en form for småsamfunnskonservatisme som deles av mange. Sp har dessuten lang tradisjon for å erklære krig mot storkoalisjoner og mektige krefter i sentrale strøk. Slik sett kan høstoffensiven gi resultater.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.