DYSTOPISK DAGBLA'-INVITASJON: - Bli med på Dagbladets diktkonkuranse, oppfordrer bokansvarlig i Dagbladet Marie L. Kleve og kulturredaktør Geir Ramnefjell. Sammen med kollegene Tom Stalsberg og Fredrik Wandrup skal de kåre en vinner som blir offentliggjort i forbindelse med Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten av måneden. Foto: Thomas  Rasmus Skaug
DYSTOPISK DAGBLA'-INVITASJON: - Bli med på Dagbladets diktkonkuranse, oppfordrer bokansvarlig i Dagbladet Marie L. Kleve og kulturredaktør Geir Ramnefjell. Sammen med kollegene Tom Stalsberg og Fredrik Wandrup skal de kåre en vinner som blir offentliggjort i forbindelse med Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten av måneden. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Spå om framtida med haikudikt og limericks

Dagbladet inviterer til «dystopi»-diktkonkurranse.

Dagbladet inviterer leserne til stor diktkonkurranse i forbindelse med Litteraturfestivalen på Lillehammer siste uka i mai.
 
- Tirsdag 26. mai, da festivalen åpner, kommer Dagbladet ut med et eget bokbilag, sier litteraturansvarlig i Dagbladet, Marie L. Kleve.
 
Dikt om dystopi Tema er «dystopi», som, ifølge snl.no, betyr noe som «oppdiktet, framtidig skrekksamfunn. En skildring av et samfunn hvor dårlige krefter har fått overtaket, f.eks i form av diktatur, kriminalitet eller miljøsammenbrudd».
 
- Litteraturfestivalen har ikke noe spesifikt tema, sier kulturredaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell. og fortsetter:

- Men amerikanske Margaret Atwood er invitert til å holde den tradisjonsrike Bjørnsonforelesningen under festivalen. Hun er kjent for sine skarpe og dystopiske science fiction-romaner. Det er et takknemlig tema, som passer godt som ramme for en diktkonkurranse
 
Gjerne haiku eller limerick Det ligger en føring; diktet må være kort. Og hvis man ønsker kan kan bruke formater som haiku eller limerick.
 
Skribent Svein Strømmen har hatt en kortlivet limerick-spalte i Dagbladet, og skal være limerickrådgiver for juryen. Han har følgende oppfordring til hvordan man skriver et godt limerick, eller ny-limerick om du vil:
 
- Det viktigste rådet er ganske lett: den som kan rime har alltid rett. Hvis du kan kombinere den evnen med å ikke være kjedelig er du ganske godt på vei allerede!

- Er det noe det finnes nok av der ute er det vel kjedelige ting, hvorfor bidra med mer? Ellers: en del folk ser ut til å tro at reglene for limericks er tøyelige, eller i verste fall veiledende. Du kan kanskje slippe unna med mye rart i privatlivet ditt ved å tolke det ene og det andre i beste mening, men et limerick er kun et limerick om du gjør det riktig, sier Strømmen.

- Lær deg takta! Kjøp metronom!
 
Dagbladets huspoet leser Tom Stalsberg skal lese de beste diktene på Dagbladets nachspiel på Litteraturfestivalen. Et knippe av de beste diktene blir også presentert, sammen med forfatterne, i bokbilaget.

Dagbladet plukker ut én vinner, som får et gavekort på 2000 kroner på Tronsmo eller i en lokal bokhandel.

- Haiku er presisjon og defineres tradisjonelt som et japansk dikt uten rim, og består av 17 stavelser på tre linjer - henholdsvis fem, sju og fem stavelser. Vi vil gjerne ha det, men vi er ikke stenge samuraier og åpner selvsagt for kortdikt uten denne tallfestede stavelsene. Kortdikt er genialt. Kjør på folks, sier Dagbladets huspoet, Tom Stalsberg.
 
E-post eller twitter Juryen består av litteraturmedarbeiderne i Dagbladet, Tom Stalsberg, Fredrik Wandrup og Marie L. Kleve - samt kulturredaktør Geir Ramnefjell.
 
Diktene kan enten sendes på mail til dbdikt@dagbladet.no, eller på twitter med hashtagen #dbdikt. Blir lengebegrensningen et problem har vi følgende tips: Skriv diktet i notater på mobilen, ta skjermbilde og publiser det på twitter med hashtagen #dbdikt.

Fristen for innlevering er mandag 18. mai.

SÅNN BEGYNNER DU: «Det viktigste rådet er ganske lett: den som kan rime har alltid rett.» Skribent Svein Strømmen kan sin limerick. Foto: Privat
SÅNN BEGYNNER DU: «Det viktigste rådet er ganske lett: den som kan rime har alltid rett.» Skribent Svein Strømmen kan sin limerick. Foto: Privat Vis mer