LEDER

Spa opp gulrøttene

En sjanse til å utvikle seg blir forstått som en fornærmelse.

STILLER KRAV:  Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
STILLER KRAV: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Regjeringens krav til kompetanseheving for lærere har brakt med seg polemiske stormkast. De nye kravene er at en lærer i norsk, engelsk og matematikk må ha tretti studiepoeng i faget for å kunne undervise i barneskolen og seksti studiepoeng for ungdomstrinnet. Erfarne allmennlærere føler seg slengt på skraphaugen, mens Skolenes landsforbund mandag gikk ut og sa det var i strid med grunnloven å gi vedtaket tilbakevirkende kraft.

Nettopp kravet om oppgradering av samtlige lærere som ikke tilfredsstiller det påkrevde nivået, virker usmidig. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har bedyret at lærere har samme stillingsvern som før: Det er snakk om å videreutdanne seg, ikke bli parkert. Men nye kompetansekrav vil åpenbart skape utfordringer for nyutdannede lærere, som kan ha problemer med å finne en arbeidsgiver når det er gitt at kompetansen de sitter på, om kort tid kommer til å være mindre verd. I et land med et stort behov for lærere åpner det også for mer omfattende bruk av ufaglærte vikarer, som de nye kravene ikke gjelder for.

Samtidig er det lett å være enig i regjeringens mål. Den som skal formidle et fag for elever på forskjellige nivåer, trenger solid innsikt i faget de underviser i. Norsk skoledebatt var for lenge preget av en tro på at menneskekunnskapen til en lærer kunne veie opp for et overflatisk forhold til fag. Snev av det samme anes i den halsstarrige reaksjonen fra enkelte av de kravene gjelder, som velger å se vekk fra at de også innebærer en gyllen mulighet til å få faglig påfyll og gi yrket høyere status. Det som kan sees på som en sjanse til å utvikle seg, blir forstått som en fornærmelse. Denne holdningen bør justeres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer