SYNSK: I Eirik Wekres nye bok «Trollmannens læregutt» oppstår store demonstrasjoner i kjølvannet av at EU tildeles Nobels fredspris. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen  / SCANPIX
SYNSK: I Eirik Wekres nye bok «Trollmannens læregutt» oppstår store demonstrasjoner i kjølvannet av at EU tildeles Nobels fredspris. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Spådde at EU skulle få fredsprisen i ny krimbok

- Vi kan vente voldsomme demonstrasjoner i tiden fram mot prisutdelingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet:) Sånn her begynner «Trollmannens læregutt», krimboken Eirik Wekre slapp denne uken:

«Pressemelding 7. oktober

Den norske Nobelkomité har besluttet at Nobels fredspris skal tildeles Den europeiske union (EU). Europa har historisk vært preget av blodige konflikter. Eus arbeid for økonomisk vekst og stabilitet har bidratt sterkt til fred gjennom seks tiår (...)»

Vi ringte ham så snart det ble klart at scenariet fra krimboka nå blir til virkelighet.

Synsk krimforfatter? - Er du synsk, Eirik Wekre?
- Jeg er ikke synsk, men jeg synes nobelkomiteen har gjort det eneste fornuftige. Ingen andre kandidater når EU til anklene. EU er ansett som den viktigste brikken til å få en mørk, globalisert verden til å vokse i positiv retning. EU har også vist at de klarer å holde fred, så jeg synes det er en veldig fortjent vinner. Det er også utrolig godt timet nå som den økonomiske krisen nærmer seg et slags klimaks, sier Eirik Wekre.

- Det er greit å få en påminnelse om at på tross av kortsiktige økonomiske problemer, hadde krig vært mye verre. Vi klarer faktisk å holde fred gjennom EU.

- Hvorfor trodde du dette kom til å skje?
- Jeg har inntrykk av at nobelkomiteen liker å overraske. Stort sett har den gått til en obskur stammeleder fra «Langtvekkistan», det er mest interessant for de få menneskene som bryr seg om den ene nisjesaken. Så kom Obama, det var en stor overraskelse. Og nå er det plutselig EU, som gjelder oss alle. Det er en litt ansiktsløs, kjedelig institusjon. EU har ingen toppleder man kan sole seg i glansen av. Sånn sett er det usexy.

Farlig situasjon - I boken din oppstår en ganske betent og farlig situasjon i kjølvannet av fredsprisen, tror du det også vil bli til virkelighet?
- Utilsiktet er det en reell og åpenbar risiko for at denne prisutdelingen åpner verden og Europas øyne for Norges økonomisk unike særstilling, og i mitt scenario utløser det sinne og aggresjon sørover i Europa, sier Wekre. 

Han vil at vi skal ta innover oss følgende fakta:
- I Norge er det ingen arbeidsledighet, praktisk talt, i Sør-Europa er ungdomsledigheten nær femti prosent. Det er en generasjon av sør-europeere som har holdt stille så langt, men tenk på det: mange av disse menneskene er høyt utdannet, 30, bor på pikerommet, og er i ferd med å innse at de er del av en generasjon som er i ferd med å gå helt tapt. At de begynner å bli så gamle at ingen noensinne kommer til å ansette dem ...

- Da er det en fare for at de kommer nordover for å demonstrere, ikke nødvendigvis fordi de har en bedre løsning, men i en slags avmakt overfor det kapitalistiske systemet.

Regjeringshjelp - Vil du levere boka di til Justis- og beredskapsdepartementet, som et godt råd?
- Siden jeg skriver krim, som skal være spennende, har jeg lagt til grunn at myndighetene ikke gjør en spesielt god jobb. Da oppstår mest mulig farlige situasjoner, sier Wekre.

Men han vil gi et lite varsku:
- Faren er stor for større demonstrasjoner enn vanlig denne gangen. Hvis jeg satt og var arbeidsløs nede i Sør-Europa, ville jeg vurdert å dra til Oslo. Du ser jo selv hvor ressurssterke mennesker som trekker til Oslo etter hvert. Har du god tid, er det billige både busser og fly. Du begynner å tvile på systemet: hva skal jeg bruke livet til? Den mest logiske reaksjonen er jo å prøve å si fra, å prøve å endre systemet - når du bor pengelens hjemme hos mor er det for eksempel ikke så aktuelt å skulle få barn. Los indignados har så langt vært rimelig siviliserte, men på et punkt tror jeg de vil tippe over i sinne, og at det vil ta fyr andre steder enn bare i Hellas, sier Wekre.

- Jeg tror ikke det er usannsynlig at vi kan få en bit av det der nå, med EU-sirkuset i byen. Det kan være fint for oss med en virkelighetsorientering her vi sitter i vår lille boble. Men jeg er usikker på om vi er forberedt på det.   

Tankekrim - Du har blant annet skrevet om tildelingen av petroleumsreserver til Norge før. Politiske, aktuelle temaer er med andre ord ikke fremmed for deg. Hvilken rolle spiller krimlitteratur i en politisk kontekst?
- Min agenda fra min første bok i 2005 har vært å skrive spennende samtidskrim. Det skal være spennende å lese og helst skal det være litt tankevekkende, jeg vil at bøkene mine skal få deg til å tenke litt over aktuelle problemstillinger.

- Hvorfor valgte du å spekulere i nobelprisutdelinger i boka di?
- Jeg er en krimforfatter som bruker Oslo som scene. Det er byen jeg er oppvokst i, den som jeg kan. Den eneste byen jeg kan skrive troverdig om. Samtidig så liker jeg da å skrive historier og plott som har litt «schwung» over seg, og kanskje ting som inngår i et litt større internasjonalt perspektiv — ikke bare et bestialsk drap, sier Wekre.

- Norge er jo egentlig bare i det internasjonale søkelyset to dager i året — i dag når nobelprisen blir offentliggjort, og seremonien den 10. desember.

TROLLMANNENS LÆREGUTT: I denne nye krimboka får EU fredsprisen.
TROLLMANNENS LÆREGUTT: I denne nye krimboka får EU fredsprisen. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer