Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Spagetti på prærien

Italienerne fornyet westernsjangeren på 1960-tallet. Allerede 15 år tidligere gjorde de det samme med tegneserien.

MYE VERDT: De første utgavene av henholdsvis Præriebladet og Vill Vest i det sjarmerende sjekkhefteformatet selges i dag til store beløp.
MYE VERDT: De første utgavene av henholdsvis Præriebladet og Vill Vest i det sjarmerende sjekkhefteformatet selges i dag til store beløp. Vis mer
Kommentar

Plutselig er de her igjen. De også. Man skulle tro nostalgisk lengsel er noe medfødt, på linje med sult og seksualdrift. Nevada-rangeren Kaptein Miki og frihetshelten Davy Crockett, kjent fra serieheftene Vill Vest og Præriebladet, var blant de fremste representantene for Amerika-feberen som herjet Norge på 1950-tallet.

Nå er de tilbake, i ei bok som gjengir bladene fra starten. Forbilledlig utstyrt med bakgrunnsstoff. Norske unger som fulgte disse seriene, ante ikke at de ble tegnet og skrevet i Italia, av trioen Pietro Sartoris, Dario Guzzon og Giovanni Sinchetto, kjent under kunstnernavnet EsseGesse. Spagetti-tegneserier, med andre ord, lenge før Sergio Leone & Co. lagde western på de italienske høysletter for en neve dollar.

1950-tallet. Uskyldstider. Hver onsdag ble sjuåringen sendt i kiosken for moren sin. «Altfordamene, kvinneråklær, dånnaldøkk, villvest og prærjebla?», ropte han andpustent inn i luka, før han kastet seg over siste nytt om Davy Crockett og kaptein Miki.

Bladene kom i en sjarmerende størrelse, det såkalte sjekkhefte-formatet. Bildene rullet som en film, en stripe med tre bilder på hver side. Hvert blad var på 32 sider og sluttet med en cliffhanger, antakelig inspirert av kinoserier på 1930-tallet, der en ny rull ble vist hver uke. Illustrasjonene var realistiske inntil det fotografiske, tegnerne fra Leonardos hjemland hadde et sterkt grep både om anatomi og bevegelse; altså action.

Kaptein Miki, som i Italia het Capitan Miki, var en modig unggutt som rødmet når han kom for nær oberstens datter, Susan, med fregner og fletter. Han var omgitt av den durkdrevne cowboyspeideren Windy, inspirert av skuespilleren George «Gabby» Hayes, og småsvindleren Salasso, tegnet etter doktoren fra John Fords westernfilm «Stage Coach», spilt av Thomas Mitchell. Begge var svært drikkfeldige. Forholdet mellom dem og kaptein Miki minner om det som råder mellom Kaptein Haddock og Tintin.

Helten i Præriebladet het i Italia Il Grande Blek, på grunn av sitt lange, gule hår. Men i lys av Davy Crockett-feberen som herjet Norge, og den karakteristiske bjørneskinnslua med «hale», ble han kalt Davy Crockett. Han kjempet mot engelsk kolonialister, «rødjakker», sammen med den foreldreløse Tim og den eksentriske og smarte professor Occultis, kledd i nederlandske gevanter.

Vill Vest ble startet i 1951 og kom til Norge i 1953. Præriebladet fulgte i 1957. I alt kom 1109 Vill Vest og 871 Præriebladet, fra 1973 i storformat. Helter og skurker flimrer omkring i barndommens dype grotte av erindringer. Som det ofte het: «Jeg trodde mitt siste øyeblikk var kommet.» Men nei da, neste uke var det på?n igjen. I år etter år etter år.