Spaghetti-westerns far hylles på Cinemateket

Sergio Leone heter han. Mannen som sammen med komponisten Ennio Morricone og Clint Eastwood utløste en bølge av såkalte spaghetti-western filmer. I Januar hylles han på Cinemateket i Oslo.

Leones egentlige karriere begynte i 1964 med "For en neve dollar". Han ønsket seg Henry Fonda i hovedrollen, men istedet endte han opp med den ukjente tv-skuespilleren Clint Eastwood (fra serien "Rawhide"). Filmen var starten på "Dollartrilogien", og samarbeidet mellom Leone, Morricone og Eastwood. Et samarbeid som forandret og definerte western-filmen for all fremtid. "Regien er handfast og ram, men utpenslende og kynisk" skrev Dagbladets anmelder Arvid Andersen om "For en neve dollar mer" i mai 1967

Det har blitt sagt at Leone lagde filmatiske operaer: Leone var mer interessert i musikk enn dialog. Musikken er ikke bare en viktig del av Leones filmer; Morricones musikk er så fremtredende og så godt integrert at filmene er utenkelige uten den. Til tross for mange vakre filmatiske og musikalske øyeblikk er Leones filmer uten unntak veldig brutale og blodige. I sin anmeldelse for Dagbladet i 1967 skriver Arvid Andersen: "...det virker som om både produsent og regissør ville ha blitt dypt urolige om det var gått fem minutter i gangen uten at noen var blitt ekspedert over i evigheten".

"For en neve dollar" vises 4/5 Januar kl. 21:00

"For en neve dollar mer" vises 9/10 Januar kl. 21:00

"Den gode, den onde og den grusomme" vises 11/12 Januar kl. 21:00

"Duck, You Sucker" vises 14/16 Januar kl. 21:00

"Ondt blod i Amerika" vises 18/21 Januar kl. 19:00

"Ondt blod i vesten" vises 2/4 Mars kl. 21:00