KJENT BART: Et av Salvador Dalís varemerker var den oppoverpekende barten. Nå ønsker en spansk kvinne å komme til bunns i om hun er datteren til kunstneren. Foto: NTB Scanpix / AP
KJENT BART: Et av Salvador Dalís varemerker var den oppoverpekende barten. Nå ønsker en spansk kvinne å komme til bunns i om hun er datteren til kunstneren. Foto: NTB Scanpix / APVis mer

Salvador Dalí

Spåkone (61) hevder hun er Dalís ukjente datter. I dag graver de opp kunstnerens levninger

Kan ha krav på 25 prosent av dødsboet.

(Dagbladet): Etter at en spansk dommer i juni ga ordre om at levningene etter den verdenskjente, avdøde kunstneren Salvador Dalí skulle hentes fram i den hensikt å avgjøre en arvestrid, er dagen kommet.

Ifølge The Independent holdes Dalí-museet i Catalonia i Spania, hvor levningene hans befinner seg, stengt.

The Dalí Theatre-Museum bekrefter at DNA-prøver fra liket skal tas i dag, og informerer om foto- og besøksforbud under arbeidet.

Kvinnen som hevder hun er kunstnerens ukjente datter er lettet, forteller hun i forbindelse med en pressekonferanse. Hun hevder selv at hun ikke motiveres av en eventuell bit av formuen til Dalí.

- Faren min fortjener mer enn det. Jeg er veldig positiv til at dette endelig skjer. Det har tatt lang tid. Jeg søker etter min egen identitet, og vil bare vite sannheten, sier Maria Pilar Abel (61), som ønsker å bytte etternavn til Dalí, ifølge The Independent.

«DALÍ UTEN BART»: Maria Pilar Abel hevder hun er Salvador Dalís datter, og sier hun likner såpass at hun kan kalle seg «Dalí uten barten». REUTERS/Juan Medina
«DALÍ UTEN BART»: Maria Pilar Abel hevder hun er Salvador Dalís datter, og sier hun likner såpass at hun kan kalle seg «Dalí uten barten». REUTERS/Juan Medina Vis mer

Var gift

Pilar Abel jobber som spåkone. Hun kommer fra Girona, nord i Catalonia i Spania, og har i flere år kjempet for å komme til bunns i saken. Påstanden er at hun er surrealismemalerens ukjente datter, og et resultat av en het romanse mellom Dalí og Abels mor. Dali skal ha vært gift på tidspunktet Abel ble unnfanget.

Romansen skal angivelig ha funnet sted i 1955 i kystbyen Cadaques, hvor Abels mor jobbet for lokale familier, og hvor Dalí og kona Gala også bodde på den tida.

Abel hevder at hun fysisk ligner såpass mye på Dalí at hun går så langt som å kalle seg «Dali uten barten».

Mislykket test

I 2015 fikk hun tillatelse til å etterprøve påstanden, ved å ta prøver fra Dalis dødsmaske. Det var imidlertid for lite genmateriale til å gjennomføre testen og saken havnet på nytt hos rettsvesenet.

Viser det seg at Abel faktisk er datteren til Dalí kan hun gjøre krav på så mye som 25 prosent av boet til kunstneren, estimert til en verdi på opptil 300 millioner euro (2.8 millarder kroner).

Salvador Dalí ble født i Figueres i Catalonia i Spania, og ble utdannet i Madrid. Han var en spansk maler, grafiker, skulptør, forfatter og filmkunstner.

Dalí har hatt stor betydning for kunstarten surrealismen, og dens utvikling i Europa og USA, skriver Store norske leksikon. Dalí ble født i 1904 og døde 1989, samme sted som han ble født.

KUNSTTYVERI: Nederlandsk politi har offentliggjort overvåkningsvideoen som viser et kunsttyveri. Siden det ikke var vakter i museet, kunne tyvene holde på uforstyrret i 35 minutter og få med seg malerier verdt opp mot 1 milliard kroner. Vis mer Vis mer Vis mer