Span splittes

Forrige album fikk terningkast to i Dagbladet. Nå har gutta bestemt seg for å legge bandet på hylla.

-  Det er bedre å slutte mens leken er god og man fortsatt er kompiser, enn å fortsette å melke noe som ikke er interessant lenger. Det er det altfor mange som gjør allerede, mener Span-gitarist Fridtjof Nilsen.

Etter to album og over 55 000 solgte plater har Nilsen, vokalist Jarle Bernhoft, trommeslager Fredrik Wallumrød og bassist Kim Nordbæk bestemt seg for å oppløse bandet. De føler at gruppa har stivnet i gamle spor, og har lyst til å sjekke ut musikerlivet utenfor Span.

-  Vi har fått henvendelser fra folk som tror Jarle og jeg har blitt uvenner. Det er ikke sant. Vi har spilt flere enn tjue konserter etter at vi bestemte oss for å legge bandet på is. Det har bare vært kyss, klapp og klem. Vi går fra hverandre fordi vi har lyst til å utvide horisontene våre, forteller Nilsen.

Brøt med Interscope

Span var bandet som fikk platekontrakt med det amerikanske storselskapet Interscope, og dermed skulle bli den største norske musikkeksporten siden a-ha. Slik gikk det ikke.

-  Når man begynner å spille i band, er målet å bli popstjerne og selge en milliard plater. Etter hvert skjønner man at det kanskje ikke er den livsstilen man har lyst på likevel. Hvis vi skulle blitt i Interscope, måtte vi turnert med samme plate i fire år. Vi hadde mer lyst til å spille inn et nytt album, forteller Nilsen.

Span brøt med Interscope i fjor og spilte inn annenalbumet «Vs. Time» på hytta i Kragerø. Albumet ble sluppet i april, men fikk en dårlig mottakelse av anmelderne. «Deres turbogrønsj er sjarmløs inntil det uutholdelige,» skrev Dagbladets Sven Ove Bakke og trillet terningkast to. «En generell skuffelse,» skrev VGs Stein Østbø og ga albumet en treer.

-  Er de dårlige anmeldelsene en av årsakene til at dere nå legger Span på hylla?

-  For oss spiller det ingen rolle hva som står i anmeldelsene. Det betyr veldig lite når du spiller konsert og det står 5000 mennesker i salen som hyler tekstene dine, sier Nilsen.

Han forteller at de planlegger avskjedskonsert på Rockefeller 28. oktober.

-  Kommer dere noen gang til å spille sammen igjen?

-   Man vet aldri hva som kan komme til å skje. Men for å si det sånn, når man tar seg en lang pause i et forhold, finner man seg som regel ei ny dame.

I AKSJON: Span under Støttekonserten for flodbølgeofrene i Sørøst-Asia, «Dugnad for flomofrene».
SER FRAMOVER: Fridtjof Nilsen synes det er litt vemodig å legge Span på hylla, men gleder seg også til å begynne å skrive nye låter.