KOMMENTARER

Spania bakvendt

Politisk ansvar finnes i dagens Spania bare på de aller mest uventede hold, skriver Einar Hagvaag.

NEDERLAG: Det var ingen gode dager på jobben for Spanias statsminister, Pedro Sánchez, i forrige uke. Han oppnådde ikke å bli innsatt som statsminister igjen i Deputertkongressen. Kanskje må det utskrives nyvalg igjen i november. Foto: OSCAR DEL POZO / AFP / NTB Scanpix
NEDERLAG: Det var ingen gode dager på jobben for Spanias statsminister, Pedro Sánchez, i forrige uke. Han oppnådde ikke å bli innsatt som statsminister igjen i Deputertkongressen. Kanskje må det utskrives nyvalg igjen i november. Foto: OSCAR DEL POZO / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært et nedslående syn å se Spania ikke klare å få regjering i uka som gikk, så lenge etter valget 28. april. Å være vitne til spillet i Deputertkongressen har vært å se «italienske tilstander», som det het i gamle dager, men uten italienere til å holde styr på virvaret, for å låne ord fra tidligere statsminister Félipe González.

Mandag holdt fungerende statsminister, Pedro Sánchez fra Sosialistpartiet (PSOE), sin innsettelsestale. Tre måneder etter valget hadde han ennå ikke en avtale om samarbeid med lederen for valgforbundet Unidas Podemos (UP), Pablo Iglesias, som var og er hans foretrukne og nødvendige medspiller for å danne regjering. Tirsdag var heller ingen avtale på plass, og – naturligvis – fikk ikke Sánchez det nødvendige reine flertallet for å bli innsatt i første avstemning.

Da var det 48 timer igjen. Men ingen avtale var klar torsdag ettermiddag heller. PSOE og Podemos kunne ha dannet den første samarbeidsregjeringa i det gjenopprettede demokratiets 41 år lange historie, riktignok i mindretall, men med velsignelse fra baskiske og katalanske nasjonalister. Det ville ha vært første gang etter Den Andre Republikken (1931 – 1939) som PSOE hadde samarbeidet med et parti til venstre for seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer