KOMMENTARER

Spania fra vondt til verre

De politiske lederne i Spania fortsetter å stryke til eksamen i det muliges kunst, skriver Einar Hagvaag.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det hjalp ikke å utløse enda et nyvalg i Spania, snarere tvert imot. Politisk står landet minst like fastlåst som før. Ingen opplagte flertall er i sikte i Deputertkongressen. Og gitt de nye politiske styrkeforholdene blir det bare enda vanskeligere å finne politiske løsninger på den vedvarende krisa i den urolige landsdelen Catalonia.

Igjen vant Sosialistpartiet (PSOE) under statsminister Pedro Sánchez, men er litt svekket i forhold til i valget i april. Sánchez mislyktes i å gjøre valget til «folkeavstemning» for eller mot hans regjering. PSOE fikk 120 av de 350 setene i Deputertkongressen, som er tre mindre enn før. Men partiet er klart størst med 28 prosent av stemmene og uunngåelig når det skal dannes regjering. Unidas Podemos (UP) fikk 35 seter og utbryterne derfra i Más País fikk tre, som er noe svakere enn de 42 folkevalgte UP fikk i april. Venstresida er dermed til sammen svekket. Sánchez kunne ha blitt innsatt som statsminister med støtte fra UP etter valget i april, men det skar seg fordi Pablo Iglesias, lederen i UP, krevde å få noen taburetter for partiet. Nå blir et sånt krav nytteløst for Iglesias.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer