KOMMENTARER

Spania går til venstre

Velgerne i Spania har avvist høyresidas skremmebilder og stemt for velferdsstaten og EU, skriver Einar Hagvaag.

OVERBEVISENDE: Pedro Sánchez feirer seieren på valgnatta utenfor partiets hovedkvarter i Madrid foran en jublende folkemasse. Utenfor hovedkvarteret til hovedmotstanderen, Folkepartiet (PP), var det knapt tjue mennesker som sørget over et knusende, historisk nederlag. Foto: Baldesca Samper / AlterPhotos / ABACAPRESS / NTB Scanpix
OVERBEVISENDE: Pedro Sánchez feirer seieren på valgnatta utenfor partiets hovedkvarter i Madrid foran en jublende folkemasse. Utenfor hovedkvarteret til hovedmotstanderen, Folkepartiet (PP), var det knapt tjue mennesker som sørget over et knusende, historisk nederlag. Foto: Baldesca Samper / AlterPhotos / ABACAPRESS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Spania tok et klart steg til venstre i søndagens valg. Sosialistpartiet (PSOE) under statsminister Pedro Sánchez vant en overbevisende seier, men må nå finne støttespillere for å sikre flertall i Deputertkongressen. I Senatet fikk partiet reint flertall. Det er den første valgseieren på 11 år. «Framtida har vunnet, fortida har tapt», kunne Sánchez slå fast foran jublende tilhengere utenfor sosialistenes hovedkvarter i Madrid på valgnatta. Han lovte å danne «ei proeuropeisk regjering for å styrke og ikke svekke Europa». Det er et kjærkomment budskap innover i EU en måned før valget til Europaparlamentet. Sánchez er nå lederen, på grunn av Spanias størrelse og seierens omfang, som viser veien til gjenfødelse for kriserammede sosialdemokrater i EU, som hittil bare kunne finne trøst i Skandinavia og Portugal, skriver avisa El País.

PSOE vant med 28,7 prosent av stemmene og økte fra 85 til 123 seter i Deputertkongressen. Sánchez kan regne med hjelp fra valgforbundet Unidas Podemos (UP) til venstre for seg som fikk 14,3 prosent og 42 seter, tilbake fra 71 i valget i 2016. Med støtte fra en enslig folkevalgt fra Compromìs mangler han ti stemmer på reint flertall. Spørsmålet er om PSOE vil søke et fast regjeringssamarbeid med andre eller regjere aleine og søke flertall i sak for sak. For å ikke forstyrre valget til Europaparlamentet, som i Spania faller sammen med valg i kommunene og flere landsdeler, 26. mai kommer det neppe noen regjeringsdannelse før da.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer