KOMMENTARER

Spania herjes av uro og lammelse

Velgerne i Spania går fra valg til valg, og landet er lammet politisk mens krisa i Catalonia koker videre, skriver Einar Hagvaag.

OPPSVING: Partileder Santiago Abascal i Vox på ytre høyre fløy samlet tilhengere på tyrefekter-arenaen Vistalegre i Madrid i valgkampen. Partiet kjemper for tyrefekting, for jakt, mot feminist-diktatur og mot sjølstyrte landsdeler. De fosser fram på meningsmålingene i kjølvannet av ny uro i Catalonia. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Javier Barbancho
OPPSVING: Partileder Santiago Abascal i Vox på ytre høyre fløy samlet tilhengere på tyrefekter-arenaen Vistalegre i Madrid i valgkampen. Partiet kjemper for tyrefekting, for jakt, mot feminist-diktatur og mot sjølstyrte landsdeler. De fosser fram på meningsmålingene i kjølvannet av ny uro i Catalonia. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Javier Barbancho Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Spansk politikk minner om et klassisk skjebnedrama, der alle deltakerne står hjelpeløse og ser historien gå sin gang fra vondt til verre uten vilje til å gripe inn. Velgerne går nå til stemmeurnene for fjerde gang på fire år, men ingen regjering er i sikte. Innimellom dette har velgerne deltatt i valg til Europaparlamentet, til landsdelenes parlamenter og til kommunestyrene.

Valget til Deputertkongressen søndag skjer på en bakgrunn av nye opptøyer i landsdelen Catalonia, etter dommen over de ni katalanske uavhengighetslederne i Høyesterett 14. oktober og under kong Felipes besøk i landsdelen denne uka. Den vedvarende krisa i Catalonia overskygger alt annet i valgkampen. Samtidig fosser ultra-høyre fram med partiet Vox, ifølge meningsmålingene.

Etter valget 28. april har Deputertkongressen vært ute av stand til å innsette en statsminister. Alle partiene skylder på hverandre for den politiske lammelsen - og, for så vidt, har de alle rett, fordi de alle blokkerer for hverandre.

Sosialistpartiet (PSOE), under fungerende statsminister Pedro Sánchez, vant valget i april og fikk 123 av de 350 setene i salen, langt unna et flertall. Likevel, sammen med venstreforbundet Unidas Podemos (UP), som fikk 42 seter, kunne Sánchez ha blitt innsatt med enkelt flertall i andre avstemning, dersom tilstrekkelig mange hadde stemt avholdende. Men Sánchez og lederen i UP, Pablo Iglesias, klarte ikke å enes om samarbeid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer