KOMMENTARER

Spania i opprørte tider

Spania var et av Europas mest stødige land politisk, men nå er det nesten ustyrlig. Med flammende ord leker politiske ledere med ilden, skriver Einar Hagvaag.

«HØYFORRÆDERI?» Statsminister Pedro Sánchez, til venstre, i møte med presidenten i Catalonia, Quim Torra, i Palacio de Pedralbes in Barcelona i desember. Nå anklages Sánchez for «høyforræderi» av den konservative partilederen, Pablo Casado, fordi han har hatt samtaler med forkjemperne for uavhengighet i Catalonia. Foto: JAVIER SORIANO / AFP / NTB Scanpix
«HØYFORRÆDERI?» Statsminister Pedro Sánchez, til venstre, i møte med presidenten i Catalonia, Quim Torra, i Palacio de Pedralbes in Barcelona i desember. Nå anklages Sánchez for «høyforræderi» av den konservative partilederen, Pablo Casado, fordi han har hatt samtaler med forkjemperne for uavhengighet i Catalonia. Foto: JAVIER SORIANO / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Pedro Sánchez fra Sosialistpartiet (PSOE) kunngjorde fredag nyvalg til Deputertkongressen i Spania 28. april. Det blir det tredje parlamentsvalget på mindre enn tre og et halvt år.

Mindre enn en måned seinere, 26. mai, er det så valg til kommunestyrene, Europaparlamentet og til parlamentene i 13 av de 17 sjølstyrte landsdelene, mens Catalonia, Baskerland, Galicia og Andalucía nylig har avholdt valg. Sánchez, som tiltrådte 1. juni i fjor, har ledet den mest kortvarige regjeringa i de førti åra demokratiet har vart.

Spania nærmer seg «italienske tilstander», men mangler italienere til å håndtere virvaret.

På få år har det politiske landskapet i Spania endret seg grunnleggende og fullstendig. To store landsomfattende partier, PSOE og det konservative Folkepartiet (PP), samt nasjonalistiske partier i flere landsdeler, preget politikken.

Nå har tre nye landsomfattende partier trengt seg inn. Venstrepartiet Podemos vokste fram i kjølvannet av den økonomiske krisa i forrige tiår. Mellompartiet Ciudadanos (Cs) oppsto i Catalonia i motstand mot å løsrive landsdelen fra Spania og kamp mot korrupsjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer