KOMMENTARER

Spania redder EU i politisk havsnød

De to nye regjeringene i Spania og Italia har vist hvert sitt sanne ansikt idet redningsskipet «Aquarius» med 629 flyktninger om bord har forsøkt å komme i land fra Middelhavet.

I HAVSNØD: Et bilde tatt 9. juni av en overfylt gummubåt utenfor Libya før disse båtflyktningene ble reddet ombord i «Aquarius». Etterpå fulgte en pinlig krangel mellom Italia og Malta om hvem som skulle ta imot de 629 menneskene før Spania kom inn som en reddende engel. Foto: AFP / NTB Scanpix / SOS MEDITERRANEE / Karpov
I HAVSNØD: Et bilde tatt 9. juni av en overfylt gummubåt utenfor Libya før disse båtflyktningene ble reddet ombord i «Aquarius». Etterpå fulgte en pinlig krangel mellom Italia og Malta om hvem som skulle ta imot de 629 menneskene før Spania kom inn som en reddende engel. Foto: AFP / NTB Scanpix / SOS MEDITERRANEE / Karpov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter tre års politisk strid mellom medlemslandene står EU lenger enn noensinne fra en felles politikk for å håndtere strømmen av flyktninger over Middelhavet. Skipet «Aquarius» er et både umenneskelig og politisk nedslående bilde på den skrikende mangelen på felles løsninger på felles utfordringer.

«Aquarius» fra de frivillige organisasjonene SOS Méditerranée og Leger Uten Grenser hadde plukket de 629 menneskene opp i libysk farvann. Skipet lå mellom Malta og Italia, og begge lands regjeringer mente det var det andres ansvar å ta det i havn.

Matteo Salvini, innenriksminister og visestatsminister i Italias nye regjering, fra det innvandrerfiendtlige partiet Lega, stengte de italienske havnene for skipet, enda havnene ikke ligger under hans ansvar.

«Det er nok! Det er en plikt å redde liv, men det er ingen plikt å gjøre Italia til en enorm flyktningleir. Nå stenger vi havnene», lød det fra ham.

Skipet lå da 13 kilometer nærmere Malta enn Italia, og derfor mente Italia det var Malta som hadde ansvaret. Men Maltas statsminister, Joseph Muscat, viste til at de 629 ble plukket opp i libysk farvann, der det er Italia som samordner redningsoperasjonene, og derfor har Italia etter internasjonale regler for redningsoperasjoner til havs plikt til å ta skipet i havn.

- Italia står i fare for å skape en farlig situasjon for alle involverte, sa Muscat.

Lederne i EU, og i de tyngste medlemslandene, er temmelig fortvilte over å ikke klare å håndtere dette i fellesskap. Disse flyktningene kommer for å søke asyl i EU, hele EU, men de kommer nesten alle til Hellas, Italia og Spania, som blir sittende med byrdene. Landene i Øst-Europa, som nesten ikke har tatt imot noen innvandrere, nekter plent å være solidariske og ta imot sin andel.

Dette er en viktig grunn til framgangen for Lega i Italia og til at de italienske velgerne, som har vært sterke tilhengere av EU, i siste valg vendte seg mot EU. Salvini har lovt velgerne å kaste ut en halv million ulovlige innvandrere. Hvordan han nå har tenkt å få dette til, er uklart.

EU og Tyskland oppfordret Italia og Malta til å løse den pinlige og uverdige krangelen. Etter Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen (EMK) er det en plikt å redde mennesker i havsnød.

- Vi ber alle involverte bidra til en rask løsning, så at menneskene om bord i «Aquarius» snarest mulig og på trygt vis får gå i land, sa EU-kommisjonens talsperson, Margaritis Schinas.

- VI er bekymret over situasjonen for menneskene om bord på «Aquarius» og regjeringa ber alle parter om å leve opp til sitt humanitære ansvar, sa talspersonen for Tysklands regjering, Steffen Seibert.

Mandag ettermiddag kom Spanias nye regjering inn som en reddende engel. Statsminister Pedro Sánchez fra Sosialistpartiet (PSOE) ønsket «Aquarius» velkommen til havna i Valencia. Presidenten i landsdelen Valencia, Ximo Puig, uttalte mandag kveld: «Vi er absolutt rede til å vise solidaritet fra Spania og Valencia. Men det som trengs er et europeisk svar. Dette er et ansvar som EU må ta.»

Iñigo Urkullu, lehendakari eller statsminister i Baskerland, meldte at landsdelen er klar til å ta imot ti prosent av menneskene om bord i skipet. «Vi har valgt solidaritet. Dette er et spørsmål om menneskelig verdighet og respekt for menneskerettighetene», uttalte han. Etterpå kom liknende tilbud fra landsdelene Extremadura, Catalonia og Balearene.

Utover mandag kveld kom ros og takksigelser fra mange hold i Europa til Spania, også fra Malta og Italia. Malta har lovt å forsyne «Aquarius» med mat, fordi maten om bord hadde tatt slutt. Tidligst torsdag er skiper framme.

Spania har hittil i år fått i land drøyt 11 000 flyktninger, nesten like mange som Italia og Hellas. I alt 334 mennesker er plukket opp av spansk redningstjeneste fra ni båter som forlot Nord-Afrika lørdag og søndag. I en av dem ble det funnet fire lik sammen med 49 mennesker som hadde overlevd turen.

Spania har nå reddet EU i havsnød. Men det kan jo ikke fortsette på dette viset. Europaparlamentet vil ta spørsmålet opp igjen etter dette dramaet. Og toppmøtet i EU i slutten av måneden får nok enda en runde med båtflyktningene over Middelhavet på dagsorden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer