KOMMENTARER

Spania redder EU i politisk havsnød

De to nye regjeringene i Spania og Italia har vist hvert sitt sanne ansikt idet redningsskipet «Aquarius» med 629 flyktninger om bord har forsøkt å komme i land fra Middelhavet.

I HAVSNØD: Et bilde tatt 9. juni av en overfylt gummubåt utenfor Libya før disse båtflyktningene ble reddet ombord i «Aquarius». Etterpå fulgte en pinlig krangel mellom Italia og Malta om hvem som skulle ta imot de 629 menneskene før Spania kom inn som en reddende engel. Foto: AFP / NTB Scanpix / SOS MEDITERRANEE / Karpov
I HAVSNØD: Et bilde tatt 9. juni av en overfylt gummubåt utenfor Libya før disse båtflyktningene ble reddet ombord i «Aquarius». Etterpå fulgte en pinlig krangel mellom Italia og Malta om hvem som skulle ta imot de 629 menneskene før Spania kom inn som en reddende engel. Foto: AFP / NTB Scanpix / SOS MEDITERRANEE / Karpov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter tre års politisk strid mellom medlemslandene står EU lenger enn noensinne fra en felles politikk for å håndtere strømmen av flyktninger over Middelhavet. Skipet «Aquarius» er et både umenneskelig og politisk nedslående bilde på den skrikende mangelen på felles løsninger på felles utfordringer.

«Aquarius» fra de frivillige organisasjonene SOS Méditerranée og Leger Uten Grenser hadde plukket de 629 menneskene opp i libysk farvann. Skipet lå mellom Malta og Italia, og begge lands regjeringer mente det var det andres ansvar å ta det i havn.

Matteo Salvini, innenriksminister og visestatsminister i Italias nye regjering, fra det innvandrerfiendtlige partiet Lega, stengte de italienske havnene for skipet, enda havnene ikke ligger under hans ansvar.

«Det er nok! Det er en plikt å redde liv, men det er ingen plikt å gjøre Italia til en enorm flyktningleir. Nå stenger vi havnene», lød det fra ham.

Skipet lå da 13 kilometer nærmere Malta enn Italia, og derfor mente Italia det var Malta som hadde ansvaret. Men Maltas statsminister, Joseph Muscat, viste til at de 629 ble plukket opp i libysk farvann, der det er Italia som samordner redningsoperasjonene, og derfor har Italia etter internasjonale regler for redningsoperasjoner til havs plikt til å ta skipet i havn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer