FEIRET: De har hvert sitt flagg, det spanske og uavhengighetsflagget, men feiret sist torsdag den spanske nasjonaldagen sammen i Barcelona. Landet er inne i en av sine verste kriser. Foto: NTB Scanpix
FEIRET: De har hvert sitt flagg, det spanske og uavhengighetsflagget, men feiret sist torsdag den spanske nasjonaldagen sammen i Barcelona. Landet er inne i en av sine verste kriser. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Catalonia

Spania stenger døra for Catalonias ønske om dialog

Statsminister Mariano Rajoy kunne ha dempet konflikten på flere måter.

Meninger

Spanias statsminister Mariano Rajoy har sagt nei til alle typer dialog som kan roe ned den spente relasjonen til Catalonia. Dermed tar han ikke imot den utstrakte hånden fra Catalonias president, som etter internasjonale oppfordringer bestemte seg for å legge på vent effektene av uavhengighetserklæringen vedtatt sist tirsdag.

GENERALSEKRETÆR: Albert Royo-Mariné.
GENERALSEKRETÆR: Albert Royo-Mariné. Vis mer

Den spanske statsministeren avslo den katalanske presidentens forslag om internasjonal megling, og startet med støtte fra det største spanske opposisjonspartiet prosessen for å sette det katalanske selvstyret til side. Dette vil føre til en klar eskalering av konflikten, og vil få hundretusener av katalanere til å ta til gatene for å forsvare Catalonias selvstyre og institusjoner.

Statsminister Rajoy kunne ha dempet konflikten på flere måter. Han kunne ha trukket tilbake 10000 sivilgardister som ble sendt for å stoppe folkeavstemningen 1. oktober. Disse var ansvarlige for det Human Rights Watch kalte overdreven maktbruk ovenfor fredelige borgere, og det endte med 893 sårede.

Han kunne ha stoppet rettssakene den spanske regjeringen står bak mot katalanske folkevalgte og mot borgermestrene i 800 katalanske kommuner anklaget for å ha samarbeidet om folkeavstemningen. Rundt 200 offentlige og private nettsteder har blitt stengt og flere titalls personer er siktet for å ha publisert kopier av de stengte nettstedene.

Statsminister Rajoy har ikke valgt noen av disse alternativene for å redusere spenningen. Han har heller valgt å sende nye trusler mot katalanske myndigheter: Overgi dere eller bli arrestert. Den spanske regjeringen har ingen interesse i å løse den spente situasjonen og ønsker bare å oppnå sine egne mål fullt ut.

Stilt ovenfor et slikt pessimistisk scenario ber nå alle katalanere alle internasjonale parter som ønsket dialog, og som nå har sett den katalanske regjeringen redusere spenningen og åpne for slik dialog, om å kreve det samme fra Spanias regjering.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.