Spanjolene sinte på Allen

Finansieres av katalanske skattepenger.

(Dagbladet.no): Woody Allen vil ikke spille inn flere filmer i Spania. Det annonserer hans spanske produsent Jaume Roures, president i produksjonsselskapet Mediapro, i avisa Perisdico de Catalunya.

I juli, da Woody Allen først kom til Spania for å lage film, fikk han en hjertelig mottagelse. Nå har pipa fått en annen lyd, forteller The Guardian.


Kontroversene startet da det ble avslørt at ti prosent av budsjettet til Allens nyeste filmprosjekt «Vicky Cristina Barcelona», med Scarlett Johansson, Penélope Cruz og Javier Bardem på rollelista, kom fra rådhuset i Barcelona og fra katalanske skattebetalere.

Barcelona har totalt gitt en million euro til prosjektet, som byen regner med å tjene inn igjen når filmen kommer på kino og dvd. Regionale myndigheter la til ytterligere 500 000 euro i potten.

Filmskapere i Barcelona klager over at rådhuset har favorisert Allen. Trafikken har blitt sperret av eller omdirigert ved behov, og amerikaneren har mottatt mer støtte enn de lokale aktørene selv kunne håpet å få.


- Jeg har tenkt på å omdøpe firmaet mitt og gi det et navn som høres utenlandsk ut... Kanskje jeg kan få litt penger på den måten, kommenterer produsenten Quique Camín i Perisdico de Catalunya.

Når Roures nå annonserer at Allen ikke vil spille inn filmer «verken i Spania eller Catalonia», som planen var, er det på grunn av det han mener er smålighet blant lokale politikere og presse.

Kritiske røster hevder at den amerikanske regissøren har fått spesialbehandling i Spania, men Roures holder fast ved at det ikke har vært noe uvanlig eller spesielt med støtten til Allens nye film.

I BARCELONA: Woody Allen instruerer hovedrolleinnehaver Scarlett Johansson på settet. Foto: STELLA PICTURES
I BARCELONA: Woody Allen instruerer hovedrolleinnehaver Scarlett Johansson på settet. Foto: STELLA PICTURES Vis mer