Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Masterchef Junior»

Spansk barneprogram i hardt vær. Sendes på tv klokka ett på natta

Over 3 millioner unge satt klistret foran tv-en i midt på natterstid i ukedagene.

FÅR KRITIKK: Det populære tv-programmet «MasterChef Junior España» får hard kritikk fra politikerne i landet. De mener at sene tv-programmer skaper en ubalanse i døgnrytmen hos unge. Foto: NTB Scanpix.
FÅR KRITIKK: Det populære tv-programmet «MasterChef Junior España» får hard kritikk fra politikerne i landet. De mener at sene tv-programmer skaper en ubalanse i døgnrytmen hos unge. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(Dagbladet): Det populære tv-programmet «MasterChef Junior España» har høstet enorm kritikk fra spanske politikere etter å ha sendt et program for barn fram til klokka ett på natta - midt i uka.

De mener at dette er et altfor sent tidspunkt å sende et barneprogram på, i et land som allerede sliter med søvnmangel.

Programmet har starttidspunkt 22.05 - og noen av de siste episodene av kokkeprogrammet i oppkjøringa til finalen - samt finalen - har holdt på helt til klokka ett på natta. Likevel har over 3 millioner unge har fulgt med på programmet.

- Søvnmangel

Nå oppfordres statens kringkastingsråd, RTVE, til å avslutte barneprogrammer senest klokka 23.00 i dagene mellom søndag og torsdag. Det skriver The Guardian.

- TV-vanene i landet vårt spiller en stor rolle for vår søvnmangel. Barn som ikke får nok søvn, kan utvikle problemer som irritabilitet, trøtthet og nedsatt konsentrasjonsevne, sier stortingsrepresentanter for det spanske sosialistiske partiet.

«Masterchef Junior» er et matprogram som er på utkikk etter å finne de beste barnekokkene. Programmet er inspirert av den originale versjonen «Masterchef», som også sendes på TV3 i Norge.

De spanske stortingspolitikerne omtaler programmet som et fantastisk konsept med mange gode verdier, men stiller spørsmål til sendetida.

- Det er et stort problem. Det går på tv-en lenge etter den anbefalte leggetida.

En talsperson for RTVE svarte på kritikken ved å henvise forslagene til nasjonalforsamlingen, men sier at det er mulig å endre sendingstida på programmet.

- Det er uansett ikke et program som går hele året. «Junior Masterchef» ble spilt inn i hele desember, noe som betyr at når denne sesongen er ferdig, er det nesten et helt år til vi sender en ny sesong på tv.

Søvnmangel

Spania lider generelt mer av søvnmangel enn resten av Europa, da de ligger en time bak, og dermed sover spanjolene også i gjennomsnitt en time mindre enn det europeiske gjennomsnittet. Spania befinner seg i en «dysfunksjonell tidssone», noe de har gjort i over 50 år.

I 2013 fant en nasjonal kommisjon ut at de 53 minuttene med mindre søvn spanjolene får i forhold til det europeiske gjennomsnittet, fører til mer fravær, stress, arbeidsrelaterte ulykker og svikt i skolen, ifølge The Guardian.

Spanias arbeidsminister, Fátima Báñez, har tidligere gått ut med at hun ønsker å stille klokken en time tilbake. Grunnen til det er for å gjøre arbeidslivet mer produktivt og gi spanjolene mer balanse i døgnrytmen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media