KOMMENTARER

Spansk håp om regjering

Spanske partier har ikke lært kunsten med å inngå parlamentariske forlik, de står fast på sine krav som de vet de ikke kan få flertall for, skriver Einar Hagvaag.

AVTALE: Statsminister Pedro Sánchez og lederen i Podemos, Pablo Iglesias, har ført samtaler i ukevis om å gi Spania ny venstreregjering. Det har bølget fram og tilbake. I uka som kommer avgjør Deputertkongressen om Sánchez lykkes. Han må få støtte fra flere enn Iglesias. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / NTB Scanpix
AVTALE: Statsminister Pedro Sánchez og lederen i Podemos, Pablo Iglesias, har ført samtaler i ukevis om å gi Spania ny venstreregjering. Det har bølget fram og tilbake. I uka som kommer avgjør Deputertkongressen om Sánchez lykkes. Han må få støtte fra flere enn Iglesias. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Håpet om å få innsatt en statsminister i Spania etter valget 28. april er igjen tent. Faren for å måtte avholde enda et nyvalg minsket fredag kveld. Det er virkelig i siste liten. Den fungerende statsministeren, Pedro Sánchez fra Sosialistpartiet (PSOE), som har ledet et forretningsministerium, skal mandag holde sin tale i Deputertkongressen hvor han legger fram sitt politiske program. Etter et ordskifte skal de 350 folkevalgte stemme over å innsette eller avvise ham som ny statsminister. For å bli innsatt trenger han reint flertall, 176 stemmer. Dersom han ikke oppnår dette, blir det ny avstemning torsdag, og da trenger han bare enkelt flertall, altså flere som stemmer ja enn nei, og han kan da bli statsminister takket være avholdende stemmer.

Sánchez og PSOE vant valget i april med 28,7 prosent av stemmene og økte fra 85 til 123 seter i Deputertkongressen. Det var den første seieren i et landsdekkende valg på 11 år for sosialdemokratene. Men det mangler mye på reint flertall. Sánchez ville vente med å forsøke å danne regjering for ikke å forstyrre valget til Europaparlamentet 24. mai, da det også var valg i kommunene og i flere landsdeler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer