Spansk krig - igjen

Ikke helt vellykket inderliggjøring av den spanske borgerkrigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er få kriger som i så stor grad er blitt gjenstand for en skjønnlitterær «dokumentasjon» - eller fiksjonalisering - som den spanske borgerkrigen. Også kalt «litteratenes krig», fordi titusentalls intellektuelle reiste til Spania for å kjempe den godes kamp mot fascismen.

En «heltemodig» innsats som siden ble litteratur, blant andre av Arthur Koestler, Hemingway og Orwell.

Minefelt

Bror Hagemann beveger seg derfor bokstavelig talt inn i et minefelt når han sytti år seinere skriver den fiktive fortellingen om den norske krigshelten Torgeir, hvis dødsforakt og heroiske innsats under krigen ble legendarisk.

I 1988 møter vi hans barnebarn, en mislykket student i Bergen, som vokste opp med farfarens fortellinger. Han blir oppsøkt av en meksikansk studine som skriver en avhandling om Torgeir, og i intervjuform prøver de å nøste opp «historien bak historien». Motvillig avmystifiserer de Torgeirs helteinnsats, det tilfeldige i at han havnet i Spania, de mange «heroiske» bragdene som kanskje - eller kanskje ikke - var såkalt heroiske.

Knotet

Hagemann avdekker i denne boka det spanske borgerkrigskaos: Folkefrontens kaotiske udugelighet som sendte titusenvis i døden til ingen nytte. Men dette er blitt gjort utallige ganger før (sist svært vellykket av Jan Jakob Tønseth i «Et vennskap»). Dette vet Hagemann, noe som gjør at hans «vri» på fortellingen nærmest virker litt krampaktig: En forsøksvis og litt diffus inderliggjøring av historien via en parallellisering til vår tid, der barnebarnet etter hvert «blir» farfaren. Men den intervjuaktige fortellervinkelen blir knotet, stakkato og i passasjer litterært plump.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer