Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spansk rapper dømt til fengsel. Dette er tekstene som «krenker kongefamilien»

Funnet skyldig i trusler, ærekrenkelser mot kongehuset og forherligelse av terror.

AKTIVISTRAPPER: Josep Miquel Arenas er kjent i Spania under artistnavnet Valtonyc. Han er dømt til 3,5 år i fengsel. Foto: Skjermdump / You Tube
AKTIVISTRAPPER: Josep Miquel Arenas er kjent i Spania under artistnavnet Valtonyc. Han er dømt til 3,5 år i fengsel. Foto: Skjermdump / You Tube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rapper Josep Miquel Arenas (24) fra Mallorca, i Spania kjent under artistnavnet Valtonyc, er nylig dømt til 3,5 år i fengsel av spansk høyesterett, melder blant annet Publico.

Saken og påfølgende ankesaker har vekket stor oppsikt i Spania. Rapperen har argumentert for sin rett til ytringsfrihet og kunstnerisk frihet, men retten festet ikke lit til artistens forsvar.

Heller ikke forklaringen om at rapmusikk i sin essens er kjent for å være ekstrem og provoserende med kraftig billedlig og symbolsk språkbruk hjalp musikeren.

Ifølge El Pais mener spansk høyesterett at sangene Arenas har skrevet og publisert åpent på nettet støtter separatistgruppen Baskerland og frihet (ETA) og antifascistiske GRAPO, begge defineres som terrororganisasjoner.

Valtonyc har også ærekrenket kong Felipe VI og kongefamilien, og drapstruet den spanske politiske lederen Jorge Campos flere ganger i tekstene, mener retten.

Dagbladets musikkspalte «Vers» skrev for et år siden om Arenas-saken. Ifølge musiker og skribent Runar Gudnason og researcher Aase N. Digernes rapper Arenas blant annet:

  • «Kong Borbó og alt styret hans. Jeg veit ikke om han jakter på elefanter eller dro med horer. Det er ting som en ikke kan forklare. Som at han brukte broren sin som blink.» (Kong Juan Carlos, som abdiserte for fire år siden, jaktet i 2012 elefanter i Botswana, mens landet var i dyp økonomisk krise. Luksusturen ble til en massiv skandale i Spania. I ungdomstida drepte han broren sin i en våpenulykke.)
  • «La oss se om ETA plasserer ei bombe, og den eksploderer».
  • «Til alle de som er redde når de starter bilen sin, de skal vite at når ribbeina deres sprenger, skåler vi i champagne».

El Pais siterer musikeren på følgende:

  • «Kongen har et stevnemøte på folkets torg, en løkke rundt halsen hans vil føles som lovens fulle tyngde.»
  • «Jeg ville drept Esperanza Aguirre, men først ville jeg tvunget henne til å se sin egen sønn leve blant rotter.» (Aguirre er en spansk politiker og aristokrat, involvert i en korrupsjonsskandale.)
  • «Jeg vil dele et budskap med spanjolene. ETA er en stor nasjon.»
  • «Å skyte sjefen din i hodet kan rettferdiggjøres, eller så kan du alltids vente på at han kidnappes av en eller annen gruppe.»

- Musikken hyller ikke bare politiske mål, men også de voldelige metodene som brukes av terrororganisasjoner, og ber om at de repeteres. Innholdet kan ikke beskyttes av ytrings- og meningsfrihet, erklærer retten.

Arenas vil anke saken videre til Grunnlovstribunalet i Madrid, og kommenterer dommen på Twitter på ironisk vis.

- Dommere er eksperter på rap og analyserer metaforer for å sette grenser, men da kan de umulig vite hvem M.Rajoy er (Mariano Rajoy, Spanias statsministerer red.anm.)

Spania beskytter kongehuset med strenge lover. I 2016 brant demonstranter bilder av kong Felipe og ble tiltalt for forbrytelser mot kronen.

- Det er absurd at folk arresteres for meninger og kritikk av kongehuset, uttalte Marcelo Expósito, leder i venstrepartiet Podemos, i Den spanske kongressen den gangen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!