KJENT BART: Et av Salvador Dalís varemerker var den oppoverpekende barten. Nå ønsker en spansk kvinne å komme til bunns i om hun er datteren til kunstneren. Foto: NTB Scanpix
KJENT BART: Et av Salvador Dalís varemerker var den oppoverpekende barten. Nå ønsker en spansk kvinne å komme til bunns i om hun er datteren til kunstneren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Salvador Dalí

Spansk spåkone hevder hun er Dalís ukjente datter. Nå skal graven åpnes

Hevder hun er resultatet av en het romanse.

(Dagbladet): En spansk dommer har gitt ordre om at levningene etter den verdenskjente, avdøde kunstneren Salvador Dalí skal graves opp, skriver blant annet The Telegraph.

Formålet er en gang for alle å finne ut av påstanden til en spansk kvinne om at hun er hans hemmelige datter. Liket til Dalí skal etter planen DNA-testes. Kvinnen heter Pilar Abel, og jobber som spåkone. Hun kommer fra Girona, nord i Catalonia i Spania.

Var gift

Abel skal i åresvis ha kjempet for å komme til bunns i saken. Påstanden er at hun er surrealismemalerens ukjente datter, og et resultat av en het romanse mellom Dalí og Abels mor. Dali skal ha vært gift på tidspunktet Abel ble unnfanget.

Romansen skal angivelig ha funnet sted i 1955 i kystbyen Cadaques, hvor Abels mor jobbet for lokale familier, og hvor Dalí og kona Gala også bodde på den tida.

Abel hevder hun fysisk ligner såpass mye på Salvador Dalí at hun, ifølge den britiske avisa, går så langt som å kalle seg «Dali uten barten».

Mislykket test

1973: Salvador Dalí på 70-tallet. Kunstneren døde i 1989. Foto: NTB Scanpix
1973: Salvador Dalí på 70-tallet. Kunstneren døde i 1989. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2015 fikk hun tillatelse til å etterprøve påstanden, ved å ta prøver fra Dalis dødsmaske. Det var imdlertid for lite genmateriale til å gjennomføre testen og saken havnet på nytt hos rettsvesenet.

Viser det seg at Abel faktisk er datteren til Dalí kan hun gjøre krav på så mye som 25 prosent av boet til kunstneren, estimert til en verdi på opptil 300 millioner euro (2.8 millarder kroner).

Stor innen surrealismen

Salvador Dalí ble født i Figueres i Catalonia i Spania, og ble utdannet i Madrid. Han var en spansk maler, grafiker, skulptør, forfatter og filmkunstner.

Dalí har hatt stor betydning for kunstarten surrealismen, og dens utvikling i Europa og USA, skriver Store norske leksikon. Dalí ble født i 1904 og døde 1989, samme sted som han ble født.