Spansk spenning i Roma

Finurlig spenningsroman fra Roma under andre verdenskrig.

BOK: Til tross for tittelen og omslaget, så er ikke «Skaperens kart» enda en spenningsroman om mystiske konspirasjoner og gamle manuskripter. Derimot er den en beretning fra andre verdenskrig, slik den ble opplevd av en ung spansk mann i eksil i Roma.

Fascister

Forfatteren Emilio Calderón var stipendiat ved Det spanske akademi i Roma for noen år siden, og det var da han fikk ideen til historien om den spanske arkitektstudenten José Maria Hurtado, den katalanske bibliotekaren Montserrat Fábregas og den italienske fyrsten Junio Valerio Cima Vivarina. Mens både José og den vakre Montse forakter Franco og andre fascister, er Junio en åpen beundrer av Italias sterke mann, Mussolini.

Snart begynner pengene å ta slutt for den lille gruppen mennesker som bor i Det spanske akademi, og for å få råd til mat begynner de å selge utvalgte bind fra den store boksamlingen. På den måten kommer de i kontakt med et antikvariat, og får vite at en av bøkene de selger inneholder en hemmelighet som de okkult-fascinerte nazistene er på jakt etter.

Spionasje

På denne måten trekkes José og Montse inn i et farlig spionasjenettverk i den italienske hovedstaden, samtidig som José blir engasjert som arkitekt av et stort firma som også har inngått kontrakter med nazistene. Og selv om handlingen i «Skaperens kart» nok er spennende, så er ikke dette en spenningsroman av den sorten som får deg til å bite negler. Handlingen beveger seg framover i ro og mak, og dreier seg ofte mer om hvordan man opplever å være midt i en krig enn hvordan det er å være spion.

José får oppleve både invasjonen i Roma og bombingen av Berlin, og det er først når krigen er over at han (og leseren) får vite den hele og fulle sannheten om hva han har vært med på. Og ennå er ikke historien ferdig ... En finurlig og annerledes spenningsroman.