KOMMENTARER

Spanske overdrivelser

Spania sitter igjen med skjegget i postkassa etter den helt mislykkede jakta på de sju katalanske uavhengighetslederne som har flyktet til utlandet, skriver Einar Hagvaag.

SPANSK KNIPE: Demonstranter holder opp bilder av katalanske ledere som enten er fengslet eller har flyktet til utlandet. Fra venstre Carme Forcadel, Anna Gabriel, Carles Puigdemont, Marta Rovira, Oriol Junqueras, Jordi Turull og Clara Ponsati. Striden om Catalonia går ikke over. Foto: AFP / NTB Scanpix / Josep LAGO
SPANSK KNIPE: Demonstranter holder opp bilder av katalanske ledere som enten er fengslet eller har flyktet til utlandet. Fra venstre Carme Forcadel, Anna Gabriel, Carles Puigdemont, Marta Rovira, Oriol Junqueras, Jordi Turull og Clara Ponsati. Striden om Catalonia går ikke over. Foto: AFP / NTB Scanpix / Josep LAGO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont, som ennå regner seg som «legitim president» i landsdelen, og seks andre katalanske ledere som lever i eksil, kan nå bevege seg fritt rundt i Europa, men de vil bli arrestert og tiltalt dersom de setter føttene på spansk jord. Dommer Pablo Llarena i Høyesterett i Spania, som er ansvarlig for å etterforske de katalanske lederne etter deres ulovlige erklæring om uavhengighet fra Spania 27. oktober i fjor, har trukket tilbake den europeiske arrestordren mot Puigdemont og fem andre av de flyktede lederne; mot den sjuende var det ikke utstedt arrestordre.

Det spanske rettsvesenet kom i knipe da en domstol i delstaten Schleswig-Holstein i Tyskland 12. juli nektet å utlevere Carles Puigdemont til en tiltale i Spania for misbruk av offentlige midler, oppvigleri og opprør. Opprør kan i Spania straffes med inntil 30 års fengsel. Den tyske domstolen godtok ikke, i henhold til tysk lov, påstanden fra den spanske påtalemakta om oppvigleri og opprør som satte «den spanske konstitusjonelle orden i fare», fordi dommerne ikke kunne finne en bruk av vold i Catalonia i oktober 2017 som tilsa noe så alvorlig. Retten godtok bare misbruk av offentlige midler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer