Spanske sterke pølser

Taushet er slett ikke gull for en statsminister som er utsatt for utpressing fra et fengsel og kalles for «pølse» på gata, skriver Einar Hagvaag.

«PØLSE»: Maskert som statsminister Mariano Rajoy, i fengselsdrakt og med pølser rundt halsen sier en spansk demonstrant hva han mener om landets politiske leder, som hittil har nektet å forklare seg om grove anklager som er rettet mot ham. Har han fått lønnstilskudd fra svarte penger? Foto: AFP / Scanpix / JAIME REINA
«PØLSE»: Maskert som statsminister Mariano Rajoy, i fengselsdrakt og med pølser rundt halsen sier en spansk demonstrant hva han mener om landets politiske leder, som hittil har nektet å forklare seg om grove anklager som er rettet mot ham. Har han fått lønnstilskudd fra svarte penger? Foto: AFP / Scanpix / JAIME REINAVis mer

Verre og verre, dag for dag. Tilliten til Spanias regjering og til de politiske institusjonene undergraves av statsminister Mariano Rajoy som, sta og fåmælt som han er, nekter å svare på grove anklager om korrupsjon og svarte penger i det regjerende Folkepartiet (PP). Affæren har rullet og gått med stadig nye og overraskende vendinger fra avisa El País 31. januar offentliggjorde et regnskap som tydet på dobbel bokføring i PP, det som i Spania kalles «kasse B», hvor man førte inn pengegaver fra næringslivet, som i stor grad kan være ulovlige, og som man delvis delte ut til lederne i partiet som såkalt «overlønn», som også kan være ulovlig.

I fengselet Soto del Real sitter partiets mangeårige kasserer, Luis Bárcenas, som etterforskes for skattesvindel, hvitvasking av penger og korrupsjon. Han hadde skjult nesten 48 millioner euro i Sveits, og ble opprinnelig etterforsket under den såkalte «Operasjon Gürtel», som begynte i Valencia helt tilbake i februar 2009 og avslørte et korrupt nettverk i PP og næringslivet, hvor man byttet svarte penger mot å få offentlige oppdrag. Ingen historier viste seg etterhvert å være for fantasifull til ikke å være sanne.

Dette «Gürtel-nettverket» viste seg å ha ei grein inn i hovedkontoret til PP i Calle Génova i Madrid. I det lengste forsøkte Bárcenas å holde partiet utenfor, og partiet forsøkte å hjelpe ham. Avisa El Mundo, som til vanlig støtter Rajoy, offentliggjorde forrige søndag tekstmeldinger fra statsministeren til Bárcenas som viser hans støtte også etter siktelsen for svarte penger i Sveits. «Luis, jeg forstår deg. Vær sterk. Jeg ringer i morra», skrev Rajoy.

Men så slo partiet hånda av Bárcenas, og da bestemte han seg tydeligvis for å fordele straffeskyld på flere og ta dem med i fallet. «Mariano, du vet hva som står på spill, men jeg føler meg fri fra alle plikter overfor deg og partiet», sto det i ei tekstmelding til Rajoy. El Mundo fikk tekstmeldingene fra Bárcenas.

Først avviste Bárcenas det håndskrevne regnskapet som El País hadde offentliggjort som falskneri, og i en skriftprøve prøvde han å endre håndskrift. I et fem timer langt avhør med en dommer denne uka sier han at det er ekte. Og han fortalte om at partilederne månedlig i tjue år fikk brune konvolutter med sedler i «overlønn», deriblant Rajoy og partiets generalsekretær María Dolores de Cospedal. «De kvitterte aldri», la han til. Det er ulovlig for en statsråd å motta lønn fra andre enn Staten.

«Bárcenas snitter opp tarmene på PP», lød det i El País. Da kommer det ut mye dritt. Men han antyder å sitte på enda mer. På lederplass kalte avisa dette for «utpressing mot Staten». Rajoy svarte: «De offentliggjorte tekstmeldingene viser at rettsstaten ikke bøyer seg for utpressing.» Dermed bekreftet han hva han nektet for.

Statsministeren nevner aldri navnet Bárcenas, han svarer ikke på spørsmål om affæren og han nekter å komme i parlamentet for å forklare seg. Men hver gang han snakker om tiltak mot den økonomiske krisa, drukner det i spørsmål om Bárcenas. Rajoys uutholdelige taushet kan ikke fortsette, og han har kanskje innsett det, fordi i går uttalte utenriksminister José Manuel García-Maragallo:

- Jeg er ikke i tvil om at han vil stå fram når han finner det passende og i den formen som han finner passende for å tale til nasjonen og berolige folket.

Sosialistpartiet (PSOE) har truet med å stille mistillitsforslag dersom ikke Rajoy frivillig vil forklare seg i parlamentet. Men det er et farlig spill. For det første er det dømt til å mislykkes fordi PP har reint flertall. For det andre vil det splitte opposisjonen. Grunnloven tillater bare «konstruktive mistillitsforslag», og da må man stille opp med alternativ regjering og regjeringsprogram. De konservative nasjonalistene i Baskerland og Katalonia vil ikke stemme for et sosialistisk regjeringsprogram uansett hvor sterkt de misliker Rajoy. I PP håper en fløy på mistillitsforslag fordi det ville gi banesår til lederen i PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, og trolig utløse lederstrid. Andres ulykke er ikke å forakte, men det hjelper ikke Rajoy. På siste måling har han bare tillit fra 13 prosent av velgerne.

Alt henger sammen med alt. Den store boligbobla bidro til korrupsjonen mellom næringsliv og politikk som nå er avslørt og rammer statsministeren, og da den sprakk førte det til krisa som han sliter med. Fra krisas askehaug oppsto protestbevegelsen «De Opprørte», som torsdag holdt pølsefest utenfor PP-kontoret i Madrid. Chorizo er spansk pølse av svinekjøtt, flesk og pepper, men samtidig kallenavnet på de korrupte, som skulle grilles på festen.