Spar 170 mill.

«Space Station 3D» er en kjedelig film som du bør se.

Søndag landet Mark Shuttleworth etter ti dager i rommet som verdens andre romturist. For 170 millioner kroner fikk han være vektløs og se jorda ovenfra. Det nærmeste du noensinne kommer er antakelig «Space Station 3D» som onsdag har europapremiere på IMAX på Aker Brygge.

Dokumentaren er filmet gjennom fire år av astronauter på den internasjonale romstasjonen, og kommentarene blir lest av Tom Cruise. Som film er den ganske uengasjerende og platt - kun et par hakk hvassere enn onkels familieopptak. Det som gjør den til et must er 3D-effektene. Glem alt du har sett av 3D på tv og vanlige kinoer. Hvis du ikke har opplevd IMAX 3D, kommer du til å bli svært overrasket når lyset skrus av og filmen starter. Det er skremmende virkelig.

Skvetter i stolen

I likhet med undertegnede har du sikkert sett utallige filmopptak fra verdensrommet. Det var først da jeg så «Space Station 3D» at jeg fikk en følelse av hvordan det må være å sveve vektløs der oppe. 3D-bildene lar deg komme helt innpå romstasjon-livet - trangboddheten, de hverdagslige gjøremålene og gåturene utenfor stasjonen.

En ting er å se på tv-skjermen hvordan vanndråper flyter rundt i vektløs tilstand. Noe helt annet er det når vannet kommer rett mot deg og du får lyst til å åpne munnen for å smake. Et annet høydepunkt er hårklipp uten tyngdekraft. Hvis du ikke har sett IMAX 3D før, kommer du garantert til å rykke til å stolen de første gangen tingene kommer ut fra lerretet og rett mot deg.

Litt kjedelig

I likhet med tidligere 3D-filmer på Aker Brygge-kinoen, svikter også «Space Station» på innholdssida. Men denne gangen er det ikke plagsomt pinlig - som det var med 3D-kalkunen «Haunted Castle». Bildene fra rommet er storslagne og du lærer litt om romstasjonen. Noe særlig mer prøver ikke filmskaperne på heller.

<> Mer om IMAX <>

Det virker som om IMAX-produsentene fortsatt ikke har kommet over fascinasjonen over det store lerretet og 3D-effektene. Da de første svart-hvitt-kinofilmene kom, filmet de stort sett dagligdagse ting som gående mennesker - og dette var kjempefascinerende for datidens mennesker som aldri hadde sett levende bilder. Nesten like underholdende er det nå å se så livaktig 3D som IMAX tilbyr. Det kunne bare vært så vanvittig mye bedre hvis noen hadde orket å lage gode filmer også.

<B>LEK ASTRONAUT: I deler av filmen får du nesten følelsen av at det er du som svever ute i rommet.
<B>ROMTURIST: Mark Shuttleworth (venstre) betalte 170 millioner kroner for å bli med til den internasjonale romstasjonen som spiller hovedrollen i «Space Station 3D».
MAJESTETISK: Det er få sug-i-magen-spesialeffekter i filmen, men mange storslåtte bilder av jorda sett fra rommet.