I UTAKT MED FINANSKRISA: Dana Delany, Marcia Cross og Teri Hatchers problemer i TV-serien «Frustrerte fruer» vil ikke lenger appellere til TV-seerne, ifølge amerikanske manusforfattere. Foto: LUCY NICHOLSON/ REUTERS
I UTAKT MED FINANSKRISA: Dana Delany, Marcia Cross og Teri Hatchers problemer i TV-serien «Frustrerte fruer» vil ikke lenger appellere til TV-seerne, ifølge amerikanske manusforfattere. Foto: LUCY NICHOLSON/ REUTERSVis mer

Spår dødskyss for «Frustrerte fruer»

Hollywood preget av finanskrisa. Norge går motsatt vei.

(Dagbladet.no): TV-serier som baserer seg på luksustilværelser og overdådige livsstiler kan være på vei ut av Hollywood, melder Reuters.

Etter at USA ble rammet av finanskrisen, har manusforfatterne satt seg i tenkeboksen i et forsøk på å komme fram til TV-konsepter som appellerer til økonomisk kriserammede amerikanere.

Istedenfor bortskjemte millionærer og frustrerte husfruer kan Hollywood igjen sette fokus på arbeiderklassenormer, familieverdier og gamle suksessformler.

- Mange av TV-programmene portretterer velstående mennesker og overdådighet, og jeg tror disse programmene vil slite med seertall. Jeg tror publikum vil se karakterer de kan relatere seg til, sier Suzan Olson Davis, manusforfatter bak politidramaet «Saving Grace».

Hun arbeider nå med en pilot på en TV-serie som skal handle det hun kaller den nedre middelklassen.

Tilbake til åttitallet
Det kan igjen bli aktuelt å finne tilbake til de situasjonskomediene fra åttitallet som portretterte vanlige mennesker i gjenkjennelige settinger.

- Det interessante med TV er at mange av karakterene er rike og hvite. Vi viser ikke karakterer som Roseanne Barr og Archie Bunkers (fra «All in the Family», journ.anm.), sier John Greene, produsenten til krimdramaet «Law & Order: SVU».

Finanskrisen kan føre til Hollywood vil konsentrere seg om å produsere billigere dramaer og situasjonskomedier til fordel for dyre programmer som krever mer ressurser. Sviktende annonseinntekter for TV selskapene kan føre til at færre produksjoner blir satt i gang.

- Publikum vil ha underholdning som ligner den virkelige verdenen de befinner seg i, sier Robert Thompson, professor i popkultur ved universitetet i Syracuse.

Karl tilbake
I motsetning til amerikanerne tar manusforfatter Tore Ryen ikke hensyn til finanskrisa. Karl, i Nils Vogt skikkelse, kommer tilbake til norske TV-skjermer på vårparten, melder TV2. Og nå i en forbedret økonomisk situasjon.

Hissigproppen, som er kjent for et stort norsk publikum gjennom sine utbrudd i «Mot i Brøstet» og «Karl og co», har nå blitt mangemillionær på svenskehandel og bosatt seg på Aker brygge.


Den nye økonomiske statusen skal visstnok gjøre Karl farligere.

- Karl er den samme komiske figuren, men litt farligere, siden han har fått makt, sier Nils Vogt til TV2.

Bjørn Sundquist spiller Karls butler, i TV-serien som får navnet «Karl den tredje».

IKKE KRISE: Bjørn Sundquist skal delta i programmet "Karl den tredje" på TV2 til våren. Foto: BJØRN SIGURDSØN/ SCANPIX
IKKE KRISE: Bjørn Sundquist skal delta i programmet "Karl den tredje" på TV2 til våren. Foto: BJØRN SIGURDSØN/ SCANPIX Vis mer