Spår dvd-katastrofe til neste år

- Må være en aprilspøk før jul.

(Dagbladet.no): Oddsen er ikke spesielt høy for at dvd-plater ligger og venter under mange juletrær i år, men nå har salget nådd toppen. 2007 vil være året da salgstallene for første gang synker, mener analytiker Richard Greenfield i Pali Research ifølge Reuters.

Det vil være alvorlig for filmbransjen, som fra før sliter med lavere kinoinntekter sammenliknet med noen få år tilbake.

- Aprilspøker er tydeligvis populært. Nå har vi også fått en i desember også, sier Roald Dye, generalsekretær i Norsk videogramforening, til Dagbladet.no.

Klassikerne brukt opp

Greenfield har tidligere advart filmbransjen i form av rapporten «DVD Party is Over», og nå gjør han det igjen.

Analytikeren har hentet inn tall fra noen av de store filmkjedene, som har slitt med svakere resultater i år. Han spår imidlertid at resultatene i 2006 vil bli gode, men at de kommende årene vil bli tunge.

Han baserer dette på at de klassiske titlene nå er utgitt på dvd, og at det ikke er stort mer igjen å hente her. Samtidig vil det ta lang tid før Blu-ray og HD-DVD kan kompensere for tapet, mens klikkefilm - filmleie over nettet - ikke har funnet sin form ennå.

- Man må holde øye med inntektene for filmindustrien i 2007. Vi mistenker at forventningene er for høye, og at det er fare for nedgang i 2008 med mindre det er en markant akselerasjon i utviklingen av neste generasjons dvd og/eller en mer attraktiv forretningsmodell for digital filmdistribusjon, skriver han.

TILBAKEGANG?: «Miami Vice» er en av de mest populære dvd-titlene for tiden. Nå spår en analytiker at det totale salget vil synke til neste år. Foto: FILMWEB
TILBAKEGANG?: «Miami Vice» er en av de mest populære dvd-titlene for tiden. Nå spår en analytiker at det totale salget vil synke til neste år. Foto: FILMWEB Vis mer

Nye titler kompenserer

I fjor kjøpte nordmenn dvd-plater for 870 millioner i første kvartal, noe som plasserte oss i verdenstoppen. Og Roald Dye i Norsk videogramforening rapporterer om enda bedre tall i år.

- Han har rett i at det er færre klassiske filmer å utgi, med dette har i stor grad vært kompensert ved nye store og populære titler, sier han.

Blant de mest solgte dvd\'ene i år er «Istid 2» og «Pirates of the Caribbean». En norsk film som har solgt meget godt er «Lange, flate ballær».

Dye forventer at tallene holder seg stabilt til neste år, forutsatt at titlene som kommer fra Hollywood er gode nok.

- Vi trodde faktisk det ville komme en liten nedgang i 2006 også, men det skjedde aldri. Vi ser uansett ingen tegn på noen dramatisk nedgang i dvd-markedet, sier han.

Også analytikerne i PricewaterhouseCoopers tror på en svak oppgang til neste år, ifølge Reuters.