DEBATT

Debatt: Seksuell trakassering

Spar meg for harseleringen

Arne Berggrens budskap skurrer når han avfeier situasjonene som morsomme. Til tider drøye.

KVINNELIGE SVIN? «Hvor blir det av de kvinnelige svina?», spurte Arne Berggren i NRK Ytring. - Harselering over temaet bidrar i hvert fall ikke til at dette blir tatt seriøst, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KVINNELIGE SVIN? «Hvor blir det av de kvinnelige svina?», spurte Arne Berggren i NRK Ytring. - Harselering over temaet bidrar i hvert fall ikke til at dette blir tatt seriøst, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Også kvinner bedriver seksuell trakassering, men Arne Berggrens harselering over temaet bidrar i hvert fall ikke til at dette blir tatt seriøst.

«Hvor blir det av de kvinnelige svina?», spør Arne Berggren i NRK Ytring. Han forteller om en kultur der kvinnelige skuespillere bes om å bli befølt under leseprøve. Han har flere eksempler på at kvinner har kommet med seksuelle tilnærmelser, og poengterer at ikke bare menn er svin.

Kathrine Salhus
Kathrine Salhus Vis mer

Det kan godt være, men Berggrens budskap skurrer når han avfeier situasjonene som morsomme. Til tider drøye.

At andre har grenser skal likevel ikke undergraves. Det er trolig flere enn meg som ikke hadde ledd av å bli dyttet over en buffé, med beskjed om at vedkommende ville ta oss bakfra. Selv om dette, ifølge Berggren, er en teaterprofils «legendariske måte å hilse nykommere på».

Kall meg prippen om du vil, men siden jeg er i samme bransje kan det være greit å få presisert følgende: Personlig ønsker jeg ikke-seksualiserte velkomster. Håndtrykk og et smil, og gjerne en prat over en kaffe, holder lenge for meg.

«Mediebransjen og kulturlivet har alltid vært gjennomseksualisert», påstår Berggren. Med dette lager han samtidig en sannhet og legitimerer at det er sånn. Er budskapet at vi må lære oss å se humoren i litt vennskapelig seksuell trakassering?

Dersom Berggrens mål er å få fram at overgrep også skjer fra kvinnenes side, så nytter det ikke å komme med eksempler som han sier han har ledd godt av. Det bidrar ikke til åpenhet rundt krenkelser mange sliter med i lang tid etterpå.

Videre spør han om vi skal «godta at noen sier de er redd for å si ifra om overgrep av hensyn til karrieren sin, i 2017». Berggrens kommentar viser at faren for å bli latterliggjort i hvert fall er reell. I 2017.

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer