Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spår ny ebok-bølge

- En viktig hindring er fjernet.

FULL AV FORHÅPNING: Kristenn Einarsson håper avtalen vil gjøre det lettere å få til norsk vekst i et aggressivt internasjonalt marked. Foto: Steinar Buholm
FULL AV FORHÅPNING: Kristenn Einarsson håper avtalen vil gjøre det lettere å få til norsk vekst i et aggressivt internasjonalt marked. Foto: Steinar Buholm Vis mer

En ny bransjeavtale lager en felles mal for hvordan sakprosaforfatterne kan selge forleggere rettighetene til å publisere bøkene som ebok. Den er viktig for å være med på en utvikling som allerede går i turbofart i utlandet, skal vi tro generalsekretær i Norsk forfatter- og oversetterforening (NFF), Trond Andreassen. 

- Dette er viktig kulturpolitisk. Med avtalen skaper vi et grunnlag for at bøker på norsk skrevet av norske forfattere kan komme ut på internett og konkurrere med de engelske og amerikanske aktørene, sier Andreassen.

Utgiveroffensiv Kirstenn Einarsson i Forleggerforeningen spår at en bølge av utgivelser kan følge av avtalen.

- Undersøkelsene våre antyder at vi innen utløpet av året vil få 3000 nye eboktitler, og innen utgangen av neste år vil tallet ligge et sted mellom 6000 og 10 000, sier direktøren Einarsson.

- Men hvor mange av de utgivelsene som blir sakprosa, vet vi ikke, sier han.

Forbeholden forlegger For forleggerne selv løser avtalen imidlertid bare et av flere problemer på veien mot en ebok-revolusjon.

- Avtalen har fjernet en viktig hindring, og vi tror markedet er modent for sakprosa på ebok. Men vi har ikke kapasiteten til å løse alt det tekniske enda. Sakprosa er ofte fullt av bilder og referanser, så manusene krever mye etterbehandling før de kan utgis på ebok, sier Nordanger, forlagssjef i Spartacus. 

Globalt marked Tiden kan være knapp for den norske bokbransjen. Den internasjonale konkurransen er uvanlig intens på ebokmarkedet.

FULL AV FORHÅPNING: Kristenn Einarsson håper avtalen vil gjøre det lettere å få til norsk vekst i et aggressivt internasjonalt marked. Foto: Steinar Buholm. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FULL AV FORHÅPNING: Kristenn Einarsson håper avtalen vil gjøre det lettere å få til norsk vekst i et aggressivt internasjonalt marked. Foto: Steinar Buholm. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Utvalget til både Kindle og Apple er kolossalt stort, og det går lynraskt å laste ned. Dit må vi komme i Norge også, sier forfatterrepresentanten Andreassen.

Kristen Einarsson tror imidlertid det norske markedet har et ess i ermet: Bransjeavtaler som denne, som gir felles vilkår for alle forfattere og forleggere, klarer man ikke lenger å få til i noe annet land i verden.

- Avtalen gir en god forutsetning for vekst i ebokmarkedet, fordi det enkelte forlag slipper å gjøre individuelle avtaler med hver forfatter. Når vi først har gjort en avtale her i Norge, er det mulig å gå raskt frem.

Ebøker billigere For kundene er ebok-produksjon sannsynligvis godt nytt.
 
- Det ser ut til at produksjonskostnadene for en ebok i snitt er cirka 40 prosent lavere enn for papir, sier Einarsson.

Siden moms bare er fritatt for papirutgivelser, kommer imidlertid bare halvparten av de sparte kostnadene kundene til gode. Og ebok-inntoget kan svi for forleggerne.

- Vi er redde for at ebøkene vil spise opp de andre utgivelsesformene - folk er ikke villige til å betale like mye for elektroniske produkter, og vi har store ekstrakostnader med å gi ut bøker på to plattformer i stedet for en, sier Per Nordanger i Spartacus.

ØKENDE EBOK-BRUK: - Erfaringen fra andre land er at ebok-salget øker kraftig. Det er ingen grun til at ikke et høyteknologisk land som Norge vil få en liknende utvikling, sier Trond Andreassen i NFF. Foto: Rune Myhre
ØKENDE EBOK-BRUK: - Erfaringen fra andre land er at ebok-salget øker kraftig. Det er ingen grun til at ikke et høyteknologisk land som Norge vil få en liknende utvikling, sier Trond Andreassen i NFF. Foto: Rune Myhre Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media