Spar og vent

Det er én ting ingen har interesse av å fortelle deg om det digitale bakkenettet: Hvor mye du faktisk kan se gratis.

• LES OGSÅ: Hva skal vi med det digitale bakkenettet

I dag åpnes det digitale bakkenettet på høytidelig vis i Rogaland. Salget av boksene starter klokka 10.00. Klokka seks samme kveld åpner kulturminister Trond Giske for det digitale bakkenettet i Rogaland. 4. september åpner det i Østfold, og 6. september i Oslo og Akershus. I løpet av høsten åpnes det så for store deler av resten av landet.

Samtidig planlegges selvsagt store kampanjer for å selge billige bokser og dyre abonnementer til alle som verken har kabel eller parabol: Der vil du bli fortalt at det er Riks-TV-abonnement du skal kjøpe, hvis du vil ha mange kanaler og billig boks. Et Riks-TV abonnement vil koste deg rundt 3000 kroner i året, på toppen av NRK lisensen. Tegner du et Riks-TV-abonnement, vil du kunne få en mottakerboks til et sted mellom 1 og 500 kroner – uten abonnementet koster boksen deg en tusenlapp eller mer. Men man skal passe seg for tv-distributører som kommer med gaver – da ønsker de å påvirke deg slik at de kan tjene mer på deg.

Slår du opp på Riks-TVs nettside med oversikt over hvilke kanaler de tilbyr, står både NRK1, NRK2 og nye NRK3 øverst på listen, sammen med TV 2. Det er selvsagt fordi de er de mest populære og attraktive tilbudene. Det som ikke er like lett å få med seg er at du slett ikke trenger å abonnere på Riks-TV for å få inn de kanalene: De er egentlig aldeles gratis. NRK-kanalene er ikke engang en del av Riks-TV tilbudet, NRK kjøper seg plass ved siden av Riks-TV for å spre sine kanaler gratis og ukryptert ut til det norske folk. Før jul vil også NRKs nye barnekanal NRK Super legges ut, like gratis. Det er også NRKs 12 digitale radiokanaler, fra P1, P2 og P3 og kanaler som Alltid Nyheter, Jazz, Folkemusikk eller mp3. Lokal-TV er også gratis, det samme vil Åpen Kanal være. TV 2 lover at de vil være gratiskanal fram til januar 2010. Du må registrere deg og få et kort for å få inn signalene. Men TV 2 er også gratis.

For å summere opp: Ved å bare kjøpe boksen, og deretter få kort til TV 2 vil du kunne motta sju tv-kanaler og tolv radiokanaler uten å betale månedsavgift. Synes du at fire NRK-kanaler og TV 2 er nok, er det en god deal.

Velger du Riks-TVs abonnement isteden, kan du spare en tusenlapp på dekoderen, men det er spist opp på fem måneders abonnementsavgift. Og det du egentlig blir bedt om å betale 3000 kroner i året for, er ikke NRK-kanalene og TV 2 – det er prisen for ekstratilbudet av 14 andre, smalere kanaler. Du kjøper TVNorge, SportN og TVNorges nye kanal Fem, TV3 og TV3s nye søsterkanal Viasat4. I tillegg får du TV 2 Zebra og TV 2 Nyhetskanalen, samt en Disneykanal, en Discoverykanal, The Voice, National Geographic og Animal Planet og BBC World.

Spørsmålet du bør stille deg er om du egentlig er mest interessert i NRK og TV2, eller om du virkelig er så interessert i disse ekstrakanalene at de er verd merutgiften. Hvis NRKs fire kanaler og TV2s hovedkanal egentlig dekker 80 prosent av din TV-kikking, betaler du en høy pris for de siste 20 prosentene.

Abonnenter på kabel eller parabol kan også vurdere å gå over til «gratispakken» på det digitale bakkenettet dersom de egentlig er mest interessert i NRK-tilbudet og TV2. Det sparer de månedsavgifter på. Men å bytte fra kabel eller parabol til betalabonnementet RiksTV er ingen god butikk: Er du reelt opptatt av mange kanaler, får du mer for pengene der du er.

Spar og vent

Eierne av NTV og Riks-TV, det er NRK, Telenor og TV 2. De vil helst selge deg et abonnement. Det er slik de skal få inntekter fra seerne til å dekke distribusjonskostnadene gjennom bakkenettet. Derfor blir ikke gratisversjonen markedsført, for den er det jo ingen som tjener penger på å selge.

Hvor viktig dette er, så vi da TV3s eier MTG prøvde seg på å ville tilby sin nye VIASAT 4 kanal som en fritt tilgjengelig gratiskanal. De fikk ikke lov, fordi det ville ødelegge inntektsgrunnlaget for Riks-TV: Jo mer vi får gratis, dess mindre blir jo vår lyst til å betale ekstra for en kanalpakke. Det er fascinerende at ingen egentlig lykkes med å ta betalt for innhold på nett, når vi er villige til å betale så stive månedsavgifter for store pakker med reklamekanaler vi sjelden bruker i TV-markedet.

Det er også interessant å tenke at NTV/Riks-TV kunne vært organisert på en annen måte: Man kunne invitert alle kanaler som ønsket være med til å bli distribuert fritt, ukryptert og gratis for forbrukerne, mot at de betalte sin andel av sendeutgiftene. Altså akkurat slik som TV 2 og TVNorge har blitt distribuert hittil, der er det reklamen som finansierer kanalenes sende- og produksjonsutgifter.

Hadde man valgt en slik løsning, ville bakkenettet sannsynligvis tilbudt oss flere gratiskanaler enn nå.

Et åpent digitalt bakkenett hadde blitt en langt farligere konkurrent til parabol og kabelleverandørene. Men en slik løsning var NTV-aksjonær Telenor lite interessert i. De er Norges største leverandør av abonnementer på både kabel- og parabolmarkedet, og har intet ønske om å kannibalisere seg selv med gratis-tv. Medeier TV 2 var like lite interessert: De vil venne folk til at de skal være en betalkanal fra 2010. Og aksjonær NRK ønsket seg distribusjon billigst mulig, derfor trenger de å få inn penger på salg av Riks-TV abonnementer på konkurrerende kanaler.

Men nøyer du deg med gratisversjonen, er tilbudet fra i dag både billig og godt. Og dersom du er i tvil, kan du jo velge gratisversjonen fram til det analoge nettet blir slått helt av. For fra den datoen blir Riks-TVs kapasitet langt større, og tilbudet sannsynligvis bedre.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer