GUTTEKLUBB: Budsjettforhandlingene på borgerlig side består bare av menn i år. Det er spesielt dårlig et år hvor abortsaken er betent, ifølge Arbeiderpartiet. Høyre svarer med å kalle kritikken falske nyheter. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
GUTTEKLUBB: Budsjettforhandlingene på borgerlig side består bare av menn i år. Det er spesielt dårlig et år hvor abortsaken er betent, ifølge Arbeiderpartiet. Høyre svarer med å kalle kritikken falske nyheter. Foto: Fredrik Hagen / NTB ScanpixVis mer

Guttastemning i budsjettforhandlingene:

Spar oss for en hårsår og humørløs høyreside

Manglende kjønnsbalanse og forhandlinger om abortloven smerter åpenbart mer for de borgerlige partiene enn de ønsker å vise oss.

Kommentar

Lørdag kveld gikk alarmen i sosiale medier. Lørdagsrevyen hadde besøkt budsjettforhandlingene på Stortinget. Der, i et møterom på Stortinget, hadde ni menn forskanset seg for å forhandle om neste års statsbudsjett. Ni menn og null kvinner!

Varsellampene begynte å blinke hos Arbeiderpartiet. KrF hadde forkastet både dem og sin egen leder bare ei uke i forkant, i et håp om at samarbeid med dagens regjering skulle gi gjennomslag for å stramme inn abortloven. Nå satt de i budsjettforhandlinger, og i rommet var det bare menn.

«Sjekk hvem som skal forhandle om vår framtid (...) Spesielt når vi vet kvinners rett til å bestemme over egen kropp er et av de viktigste tema», skrev for eksempel stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal da hun delte bildet av de ni mennene på Facebook.

Men kunne det ikke til og med minne litt om Donald Trump? Det syntes hennes partifelle Åsmund Aukrust, som satte bildet fra Lørdagsrevyen samme med det etter hvert famøse bildet fra da presidenten signerte ordren om å gjeninnføre Global Gag Rule.

I bildeteksten gikk han enda lenger enn Liadal, og skrev: «Norge og USA. Landene menn fra de det mest konservative og ytterste høyre møtes for å fjerne kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Sjarmerende.»

Facebook-postene var, bevisst eller ubevisst, så tvetydige at meningsmann kunne få inntrykk av at abortloven er en del av statsbudsjettet. Det fikk alarmene til å gå hos de borgerlige partiene. For dette inntrykket kunne ikke få stå! Det er jo ikke Abid Raja og Helge André Njåstad som bestemmer regjeringens politikk i dette landet!

Påstandene om «fake news» og villedning strømmet. «Når løgn blir politikk», skrev Venstre-leder Trine Skei Grande på Twitter, sammen med lenke til Aftenbladets Hilde Øvrebekks kommentar med samme tittel.

Øvrebekk er ikke den eneste i pressen som har stemt i med det borgerlige hylekoret. Faktisk.no har stemplet Liadals post med konklusjonen: Faktisk helt feil. Aftenposten skriver på lederplass at «Misvisende innlegg bør beklages».

Og ja, det er ingen tvil om at det ikke bare er menn som skal forhandle om eventuelle endringer i abortloven. Spørsmålet avgjøres endelig i regjeringsforhandlingene mellom de fire partiene, hvor seks av 16 vil være kvinner.

Men Facebook-postene er verken løgn eller «fake news». Det er klønete og upresise slengbemerkninger, som spiller på at grunnlaget for fortsatt borgerlige samarbeidet er en mulig innstramming av abortloven. En presis framstilling kunne vært formulert med tilnærmet samme slagkraft.

Mer interessant enn den sleivete kommunikasjonen fra Arbeiderpartiets backbenchere, var den hysteriske responsen fra partiene på høyresida. Hvordan kan man være så humørløse og hårsåre når man er i ferd å danne flertallsregjering? Når man har vunnet?

Det smerter åpenbart at det nå er i det blå hvor langt dagens regjeringspartier er villig til å strekke seg i regjeringsforhandlingene, også om abortloven. At det også i år er «mannfolkarbeid» å gjøre de siste justeringene på statsbudsjettet, gjør åpenbart det samme. Men det er det visst umulig å si høyt.

Det er forståelig at det da blir fristende å rette frustrasjonen utover. Men det ser ikke bra ut. Det er tross alt mye regjeringspartiene kunne gjort for ikke å havne i denne situasjonen.

De står for eksempel helt fritt til å rydde tvilen rundt abortloven av veien. Én liten setning er nok, Erna.