VALG: Valglokalet for kommune-og fylkestingsvalg for Oslo og Kirkevalget på Slemdal skole i 2015. En hund venter utenfor stemmelokalet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VALG: Valglokalet for kommune-og fylkestingsvalg for Oslo og Kirkevalget på Slemdal skole i 2015. En hund venter utenfor stemmelokalet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Listebæring:

Spar oss for valgkamp i stemmelokalene

Slutt å plage folk på valgdagen!

Meninger

Spaltist

Andreas Halse

er daglig leder i Svenssonstiftelsen.

Siste publiserte innlegg

I hovedstaden har det dessverre fått utvikle seg en latterlig, energikrevende og rett ut ubehagelig tradisjon med såkalt listebæring. Det er det på tide å slutte med.

For de som er vant med at stemmegivningen skjer på mer sivilisert vis og dermed ikke kjenner til konseptet vil jeg tillate meg en kort innføring. Listebæring innebærer kort sagt at det utenfor valglokalet vrimler av aktivister og politikere fra de ulike partiene som bærer stemmesedler for sitt parti. Noen nøyer seg med å stå der med listene i tilfelle noen skulle foretrekke å ha med sin egen stemmeseddel fremfor å plukke med seg en fra de betydelige lagrene som allerede er på plass i lokalet. Andre går mer aggressivt til verks og spør folk aktivt om ikke de kunne tenke seg en stemmeseddel fra sitt parti.

For denne ubehøvlede skikken finnes det knapt noe forsvar, men motargumentene er mange.

For det første. Tror partiene i hovedstaden at velgerne er totalt idioter? At folk dukker opp til stemmelokalet med et fullstendig åpent sinn og stemmer på et parti rett og slett fordi noen spør? Det er i så fall en direkte fornærmelse mot velgernes intelligens og evne til selvstendig tenkning.

Enda verre er det naturligvis dersom det faktisk fungerer. Stemmeprosessen er noe man skal ha respekt for og etter flere måneders intensiv valgkamp med de samme ansiktene i absolutt alle kanaler absolutt hele tiden kunne man kanskje få de aller siste 2 minuttene for seg selv og sine egne tanker.

Selv om det ikke alltid virker slik i sosiale medier har vi faktisk hemmelig stemmegivning i Norge. Det innebærer at ingen partier har krav til å vite hva du stemmer eller hvorfor. Folk skal rett og slett slippe å takke nei til lister fra pågående politikere og aktivister rett før de går inn i stemmelokalene for å gjøre sin borgerplikt.

Nå har vi ikke engang rørt ved det faktum at det finnes en rekke eksempler på utilbørlig og trolig også ulovlig påvirkning utenfor stemmelokalene. Det sier seg selv at en skikk med listebæring øker faren for slikt.

Partienes fotfolk fortjener også bedre. Etter pliktskyldig innsats som demokratiets ildsjeler bør de slippe å bli pisket ut i dette latterlige og respektløse sirkuset. Faktisk mener jeg partiene skylder sine aktivister å bruke deres store frivillige arbeidsinnsats med et minimum av forstand.

Dette kan man enkelt gjøre slutt på, men det forutsetter at alle partiene er enige. Følelsen av at man risikerer å tape noen viktige stemmer på slutten vil være alt for sterk til at noen partier tar sjansen på å være de eneste som ikke plager folk på vei inn i stemmelokalene. Enda verre ville det vært hvis alle partiene bortsett fra ett var enige om å avstå fra praksisen. Omtrent slik står faktisk situasjonen nå.

Faktisk så er alle partiene med unntak av Høyre enige om at praksisen med listebæring er en elendig ide. Derfor har de andre partiene innstendig forsøkt å be Høyre være med på å skrote denne praksisen en gang for alle. Som eneste parti insisterer derimot Høyre på sin rett til å plage hovedstadens velgere helt til det siste. Sannsynligvis vil det resultere i at andre føler presset og at vi som vanlig får et sirkus av partifolk rundt hovedstadens stemmesteder på valgdagen.

Vi har sjansen til å slippe sirkuset nå. Alt vi trenger er et anstendig Høyre med tro på menneskets evne og kraft til å selv bestemme hva vi ønsker å stemme på uten å bli mast i hjel av tidvis rabiate og desperate partifolk på overtid av valgkampen.

Så vær så snill, kjære Høyre. Vis litt verdighet nå på tampen. De siste dagene skal utslitte, men håpefulle aktivister deler ut roser, besøke kjøpesentre, bedrive frenetiske oppdateringer av sosiale medier og forsøke å være hyggelige mot fremmede.

La oss slippe det siste pliktetappen. La valgdagen være i fred.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.