Dronning Camilla

Spår trøbbel: - Åpenbart problematisk

Camillas fortid kan hjemsøke henne i rollen som Storbritannias nye dronning, tror kongehusekspert.

SKAL KRONES: Dronning Camilla skal sitte ved kong Charles' side når de krones, slik de satt sammen ved åpningen av det britiske Parlamentet i 2014. Arkivfoto: Carl Court / AP / NTB
SKAL KRONES: Dronning Camilla skal sitte ved kong Charles' side når de krones, slik de satt sammen ved åpningen av det britiske Parlamentet i 2014. Arkivfoto: Carl Court / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meldingen om dødsfallet til dronning Elizabeth kom torsdag 18.30 lokal tid. Hun har vært det britiske overhodet siden 1952, og sittet på tronen under 15 statsministere.

Nå som Charles krones som britenes konge, skal Camilla stå ved hans side som dronning.

- Camilla er en ungdomskjæreste av kong Charles den tredje, og hun har så å si fulgt ham hele hans voksne liv. Også som hans fortrolige under ekteskapet med Diana, og deretter som hans andre kone, sier historiker og TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen til Dagbladet.

FØRSTE OFFENTLIGE OPPTREDEN: Storbritannias daværende prins Charles og Camilla Parker Bowles utenfor hotellet Ritz i London i 1999. Etter å ha stått hverandre nær i over 25 år var dette deres første offentlige opptreden sammen. Arkivfoto: Aastair Grant / AP / NTB
FØRSTE OFFENTLIGE OPPTREDEN: Storbritannias daværende prins Charles og Camilla Parker Bowles utenfor hotellet Ritz i London i 1999. Etter å ha stått hverandre nær i over 25 år var dette deres første offentlige opptreden sammen. Arkivfoto: Aastair Grant / AP / NTB Vis mer

- Har preget henne

Familien til Camilla er velstående og har i lang tid hatt en nær relasjon til den britiske kongefamilien. Selv var hun 23 år gammel første gang hun møtte den da 21 år gamle prins Charles. De fant raskt tonen, men relasjonen ble brutt da Charles måtte i militærtjeneste.

Etter at romansen med prins Charles på 70-tallet tok slutt, gikk hun i likhet med den unge prinsen videre. Hun giftet seg etter hvert med Andrew Parker Bowles, som hun fikk de to barna Tom (47) og Laura (44) med.

Charles giftet seg med Diana Spencer i 1981, og fikk de to sønnene prins William (40) og prins Harry (37).

Ekteskapet mellom Camilla og Andrew endte i 1995, tre år etter at ekteskapet til prins Charles og prinsesse Diana tok slutt. Camilla hadde igjen fått et nært forhold til prinsen, og ble blant annet beskyldt for å ha ødelagt Charles' ekteskap med Diana.

Da prins Charles var gift med Diana, ble det lekket en svært privat telefonsamtale mellom ham og Camilla Parker Bowles med seksuelt innhold til pressen, og en offentlig utroskapsskandale var i gang.

RØRT: Kong Charles III talte fredag kveld offentlig for første gang etter dronning Elizabeths bortgang. I Skottland var det flere som ble rørt etter talen. Vis mer

To år etter seperasjonen med Diana erkjente Charles å ha vært illojal mot Diana, ifølge Independent.

Da Diana seinere døde i en bilulykke i Paris i 1997, ble Camilla omtalt som «Storbritannias mest forhatte kvinne» i britiske medier.

- Det var helt forferdelig. Det var en ekstremt ubehagelig tid og noe jeg ikke hadde ønsket overfor min verste fiende. Jeg hadde ikke overlevd om det ikke var for familien min, fortalte Camilla i et intervju med The Mail On Sunday i 2017.

- Har ligget bakpå

Selv om den velkjente utroskapsskandalen er et tilbakelagt kapittel, er det ingen tvil om at Camillas fortid kan hjemsøke henne i hennes nye rolle som dronning av Storbritannia.

Det mener Kristin Storrusten, kongehusekspert og forfatter av boka «Konge!», om kong Harald og kongehuset.

- Hva slags utfordringer kan dronning Camilla få i den nye rollen?

- Det har vært snakk om hun skulle bli dronning i det hele tatt, og jeg synes det britiske kongehuset har ligget litt bakpå, sier Storrusten.

SVIGERDATTER: Dronning Elizabeth og svigerdatter Camilla. Her fra 2012. Arkivfoto: John Stillwell / AP / NTB
SVIGERDATTER: Dronning Elizabeth og svigerdatter Camilla. Her fra 2012. Arkivfoto: John Stillwell / AP / NTB Vis mer

Selv om det nåværende kongeparet har vært gift i nesten 20 år, var det først i år at dronning Elizabeth ga beskjed om at hun ønsket at Camilla skulle omtales som dronning.

- Jeg håper Charles vil ta en tydelig posisjon om hva han ønsker med ektefellen og familien. Det er fryktelig vanskelig når det er en familiebedrift med arvekonflikter og så videre, men jeg håper de kan stå sammen som en familie hvor hans sønner - og særlig William - støtter opp under Camilla, sier forfatteren og kongehuseksperten.

Under Charles første tale til nasjonen som konge, tok han seg tid til å vise sin støtte til kona.

- Jeg stoler på den elskelige støtten fra min kjære kone, Camilla. I anerkjennelse av hennes egne lojale offentlige tjeneste siden vårt ekteskap ble inngått for 17 år siden, blir hun min dronning, sa Charles og fortsatte:

- Jeg vet at hun vil ta med seg den standhaftige hengivenheten som jeg har lært å stole så mye på, inn i sin nye rolle.

FØRSTE TALE: Klokken 19.00 fredag 9. september talte Kong Charles for første gang som konge. Det skjedde bare ett døgn etter at nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel. Video: Reuters Vis mer

Storrusten tror Camilla vil klare seg bra i den nye rollen, men ser ikke bort ifra at det kan bli konflikter innad i familien.

- William og Kate har ikke vist mye offentlig støtte til faren når det kommer til farens ekteskap til Camilla, og med Harry er det helt åpenbart problematisk, sier Storrusten.

Hun legger til:

- Det er ingenting noen skulle ønske mer enn at Harry og William fant sammen igjen - de trenger ikke være bestevenner, men de må kunne snakke sammen. Det er jo en arv som dronning Elizabeth har etterlatt seg som er ganske vanskelig.

Må åpne mer opp

Storrusten sier at det britiske kongehuset tidligere har forsøkt å framstille seg selv som et eventyr og samtidig skjult familien fra offentligheten. Det må ta slutt dersom Camilla skal vinne folkets hjerte, mener Storrusten.

OSLO: Etter dronning Elizabeths død har den britiske ambassaden i Oslo lagt fram en kondolanseprotokoll. Flere har tatt turen for å kondolere og å legge ned blomster. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Emma Cecilia Eriksson. Vis mer

- Jeg tror at hvis de spiller på at de er voksne mennesker som elsker hverandre, så kan hun bli elsket som dronning. Men da må de kanskje snakke mer om hvordan de havnet der de er og åpne mer opp, for å få den lykken jeg håper alle unner dem, sier hun.

TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen tror også Camilla vil slite med arven etter Diana, men håper at det britiske folk klarer å legge det bak seg.

Han tror imidlertid at dronning Camilla vil kjenne ekstra godt på utfordringene med den splittede kongefamilien.

- Med dronning Elizabeths bortgang, så har limet i familien gått bort. Det er ikke enkelt å vite hva som skjer når sønnen som tar over har en bror som er ute og en sønn som er frittalende om monarkiet, sier han.

Han sikter til prins Andrew som har blitt saksøkt for seksuelle overgrep, og prins Harry, som har et turbulent forhold til kongefamilien.

MELDING: Huw Edwards i BBC meldte at dronning Elisabeth II døde torsdag 8. september. Det ble løst på denne måten. Video: BBC Vis mer

Anstrengt forhold

Det er viden kjent at prins Harry og hertuginne Meghan ikke lenger har det tetteste forholdet til den øvrige britiske kongefamilien, blant annet etter at de trakk seg fra sine kongelige plikter og stilte opp i et intervju med Oprah Winfrey.

Men selv om prins Harry har hatt et anstrengt forhold familien de siste åra, så har han tilsynelatende fortsatt beholdt sitt nære forhold til bestemoren.

- Vi vet at det er en rift mellom de kongelige brødrene som går dypt. Vi vet at det er en rift som har forårsaket dronningen mye smerte, og brødrene vil være sammen på Balmoral. Dette er første gang de har vært sammen, egentlig, siden hertugen av Edinburghs begravelse for nesten 18 måneder siden, har kongehusekspert ved Vanity Fair, Katie Nicholl tidligere til ET.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer