DEBATT

Grønne valg:

Spar tusenvis med en grønnere julemåned

Desember er høytid for tradisjoner, men også tid for høyt forbruk og en slankere lommebok. Med noen miljøvennlige valg kan du spare tusenlapper bare i desember.

RYDD I SKAPENE: Finn frem mat som snart må spises, lag middager, lunsj og bakverk av det du allerede har, så unngår du at mat blir dårlig og må kastes, oppfordrer spaltisten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
RYDD I SKAPENE: Finn frem mat som snart må spises, lag middager, lunsj og bakverk av det du allerede har, så unngår du at mat blir dårlig og må kastes, oppfordrer spaltisten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi vil i gjennomsnitt handle for 10 710 kroner hver i desember, viser prognoser fra hovedorganisasjonen Virke. Av dette vil 4 460 kroner, 20 prosent mer enn ellers i året, være for dagligvarer, og 6 250 kroner fra øvrige butikker. Men med noen enkle knep kan du kutte forbruk og redusere ekstrakostnadene betraktelig.

1. Rydd i maten

Desember er en fin måned å rydde på kjøkkenet i skuffer, skap, frys og kjøleskap. Finn frem mat som snart må spises, lag middager, lunsj og bakverk av det du allerede har, så unngår du at mat blir dårlig og må kastes.

Husk at mye mat har mye lengre holdbarhet enn dato tilsier. Tørrvarer kan eksempelvis ofte vare i flere år etter utløpt dato. Bruk sansene, lukt, se og smak. Er det i orden kan det også spises. Har du fulle skap og frys kan du fort spare noen tusenlapper på matbudsjettet.

2. Lag en matplan

I julen blir det ofte kjøpt for mye mat. Med et godt planlagt matbudsjett kan du også spare mye i julen. Lag menyer og skriv ned det du trenger fra uke til uke.

Etter rydderunden på kjøkkenet har du fin oversikt over hva du har og ikke har. Lag menyer først av det du har fra før. Lag handleliste og ha en fast handledag i uken, så unngår du mye spontankjøp.

3. Restedager

Spesielt ved juletider blir det gjerne mye mat til overs. Sett av en ukentlig restedag eller to, også i julen. Ha en egen hylle i kjøleskapet eller en skuff, til mat som må spises opp innen utgangen av uken.

4. Redd mat og spar penger på nett

Fokus på matsvinn har resultert i nye butikkkonsepter som selger mat som ellers ville blitt kastet. Dette gjelder varer som går ut av sortiment, varer med feilemballering, overskuddslager eller datomerking.

Matsmart og Holdbart har nettbutikker hvor de selger dagligvarer som ellers hadde blitt kastet, til en rimeligere penge. Redd mat og spar penger.

5. La bilen stå

Bruk mer kollektiv trafikk. Å ta buss eller tog gir deg også litt tid til å koble ut. Gå og sykle mer til dine daglige gjøremål. Vintersykling er helt kurant hvis du kler deg godt og gjør deg godt synlig med gode lys og reflekser.

Vinterdekk kan kjøpes og monteres hvis du føler deg tryggere med det. Samkjøring er også en mulighet med delesystemer og app`er som gomore.no eller samkjoring.no.

6. Gi brukte gaver

Har du barn har du sannsynligvis også barneklær og leker som ikke lenger kan brukes, eller bøker og andre ting du selv ikke bruker. Bli enig med venner og familie om at dere kan gi og få brukte gaver. Det man gir bør selvfølgelig være helt, rent og i orden. Ting har fortsatt en verdi, selv om det er brukt.

7. Gratis utlån av fritidsutstyr

Mange byer har i dag utlånssentraler for gratis utlån av sports- og fritidsutstyr til barn. Du kan også spørre venner eller familie om å låne. Skal du på skøyter eller ski med barna trenger du med andre ord ikke kjøpe dyrt utstyr, til noe som sannsynligvis allikevel ikke blir brukt så ofte.

8. Lag julegaveliste

Det er fort gjort å kjøpe litt for mye pakker hvis man ikke helt har oversikten. Lag liste over de du skal ha julegave til, skriv opp hva de ønsker seg og hva du skal gi. Stryk over navnet når du er ferdig.

9. Ikke kjøp dyrere gaver enn du egentlig har råd til

Det er fint å være stolt over det man gir til jul. Men det er ikke prisen som avgjør om det er en god julegave. En personlig hjemmelaget gave, en opplevelse eller en tjeneste med et personlig gavekort vil ofte gi mer glede. Finn ut hva mottaker liker eller ønsker seg, sett opp et budsjett over hva du kan bruke til julegaver og sett av et fast beløp per mottaker.

Ta en titt på alle punktene igjen. Hvor mye tror du du kan spare i desember? Pengene du får til overs kan brukes på gode opplevelser til deg selv eller andre, eller settes av til investering i ny elsykkel eller energivennlig varmepumpe.

God grønn sparing!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer