Sparekniv kan ramme nytt Munch-museum

Dersom oppussing av dagens Munch-museum blir for kostbar.

- TRENGER OPPUSSING: Munch-museet mener det eksisterende bygget på Tøyen trenger umiddelbar oppgradering. Tidligere har museet anslått at det kan koste 400 millioner kroner. Foto: Morten Holm / Scanpix
- TRENGER OPPUSSING: Munch-museet mener det eksisterende bygget på Tøyen trenger umiddelbar oppgradering. Tidligere har museet anslått at det kan koste 400 millioner kroner. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Oslo kommune har bedt om en analyse av rehabiliteringsbehovet til dagens Munch-museum.

- Vi må investere det det er behov for, slik at vi sikrer en forsvarlig oppbevaring av Munchs kunst fram til et nytt museum er på plass, forklarer byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke til Dagbladet, og legger til: 

- Men hvis behovet og kostnadene ved en slik rehabilitering blir for store, så vil det kunne bety at de økonomiske rammene til et nytt prosjekt vil bli mindre.

- Uforsvarlig Etter at Lambda ble nedstemt i Oslo bystyre, ventes det nå på anbud for å utrede alternativene for et nytt Munch-museum på henholdsvis Tullinløkka og Tøyen.

Sluttfristen for denne prosessen er 1. september.

Da skal også analysen til Omsorgsbygg, som eier det eksisterende Munch-bygget, være på plass.

- Vi har bedt om en analyse av rehabiliteringsbehovet dels fordi bystyret har bedt om det, og dels fordi det ville vært uforsvarlig å ikke ha svar på disse spørsmålene når usikkerheten rundt et nytt museum er så stor, sier Bjercke.

- 400 millioner Oslo kommune tar høyde for at det eksisterende museet på Tøyen vil måtte fungere i mange år framover.

- De anslagene vi sitter på tilsier at et nytt museum ikke vil være på plass før tidligst 2015 og kanskje ikke før nærmere 2020, sier Bjercke.

Som Dagbladet skrev i november har Munch-museet tidligere anslått at det vil koste 400 millioner kroner å oppgradere den eksisterende bygningsmassen til forsvarlig standard.

- Blir det stopp på arbeidet i Bjørvika, må opprusting av dagens museum på Tøyen starte umiddelbart, sa Bård Hammervold, markeds- og kommunikasjonssjef ved Munch-museet, til Dagbladet i november.

Dette må gjøres Det er særlig tre ting Munch-museet trekker fram som krever større investeringer:

• Renovering av VVS/klimaanlegg for å sikre oppbevaring av 25 000 kunstverk.

• Ombygging av tak og infrastruktur.

• Sikringssystemer og bygningsmessige tilpasninger.

Hallstein Bjercke vil ikke kommentere hvor mye Oslo kommune er forberedt på å investere i oppussing av dagens museum, eller hva som er den kritiske grensen før det vil gå utover budsjettet på et nytt museum.

- Dette er ikke et spørsmål om penger, men om behovet for å ivareta vår største kunstskatt på en forsvarlig måte, sier han.

Oppussing i gang Hammervold sier til Dagbladet i dag at maleriene har det bra, men at oppussingsarbeidet bør komme i gang så raskt som mulig.

- Utbedringene gjelder både teknisk og klima, men også bedre publikumsområder for å vise fram mer kunst og på en mer spennende måte, sier han, og legger til at de allerede er i gang med å pusse opp inngangspartiet, finansiert over ordinær drift

Markeds- og kommunikasjonssjefen forteller også at all oppmerksomheten etter rekordsalget av «Skrik» i forrige uke har økt pågangen.

- Vi har merket en veldig stor pågang fra internasjonal presse, og publikumsbesøket tar seg opp dag for dag, sier Hammervold.

INVESTERER ETTER BEHOV: Hallstein Bjerke (V), byråd for kultur og næring, mener rehabiliteringen av det eksisterende Munch-museet ikke er et spørsmål om penger. Foto: Heiko Junge / Scanpix
INVESTERER ETTER BEHOV: Hallstein Bjerke (V), byråd for kultur og næring, mener rehabiliteringen av det eksisterende Munch-museet ikke er et spørsmål om penger. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer