Spareknivens arkitektur

Innsiktsfull bok om en av norsk boligbyggings pionerer, sett i et samfunnsmessig perspektiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Historikeren Jon Skeie utfører en respektabel faglitterær balansegang i sin fortelling om bygningsingeniøren og entreprenøren Olav Selvaag.

På den ene siden makter han å skildre polemikeren og hans utrettelige kamp mot OBOS-veldet og det offentlige byråkratiet, en fascinerende beretning om den bygningstekniske idérikdommen som bidro til foregangsmannens suksess. På den andre siden får vi en saklig innføring i den boligpolitikken og byplanleggingen som skapte etterkrigstidas kritiserte drabantbyer. Det er selvsagt ikke Selvaags skyld at miljøet ble som det ble på Veitvet og Stovner, to av Selvaagbyggs større boligområder i Groruddalen.

Vi finner årsakene i myndighetenes kyniske utbyggingsideologi - i ly av den store bolignøden - som varte fram til slutten av 1970-tallet.

I dag hadde det ikke vært mulig å planlegge slike gigantiske, ødslige sovebyer, reist med masseproduksjonens kraner og prefabrikkerte bygningselementer. Selvaag var ikke bare en pioner, han var også et barn av sin tid.

De billige boligers forkjemper

Men det er den oppfinnsomme teknologen som får mest oppmerksomhet i Skeies bok, fra han som nyutdannet NTH-ingeniør blir ansatt i Fredrik Ringnes' entreprenørfirma i 1936 til han overtar som leder av bedriften Ringnes & Selvaag i 1945, og videre fram til dannelsen av Selvaagbygg som blir landets største private boligbygger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer