Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spark mot TV2

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Den store mediekonferansen i Bergen åpnet i går med at en del av vertskapet fikk flere mindre hyggelige velkomsthilsener. En del av de flittige arrangørene hører nemlig hjemme i TV2, og de fikk av kulturminister Anne Enger Lahnstein tydeligere enn noen gang høre at det kan bli endringer i konsesjonsvilkårene. Dernest rettet førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, et angrep mot TV2s flaggskip, debattprogrammet «Holmgang», fordi han mener programmet feilinformerer publikum gjennom innringingen der TV-seerne blir bedt om å gi uttrykk for sin mening.

  • Bak kritikken ligger det to viktige prinsipielle spørsmål som ikke ble gjenstand for nærmere debatt, nemlig allmennkringkastingens rolle i det som kalles den framtidige digitale og interaktive TV-virkelighet, altså en hverdag der folk på en ganske annen måte en tidligere kan velge å sette sammen sine egne TV-menyer og der seerne får mulighet til aktivt å velge tjenester framfor passivt å motta det som sendes.

Lahnstein understreket at nettopp i en overgangsperiode vil allmennkringkasterens rolle være viktigere enn noen gang, mens Aarebrots anliggende i det forholdsvis enkle angrepet på «Holmgang» lå i en bekymring for hvordan mediene bruker den informasjonen de innhenter om folks meninger. Ved at det stadig blir lettere å samle inn «folkemeningen», ligger det en fare for misbruk. Det som framstilles som synspunkter er slett ikke noen «folkemening».

  • Opinion AS foretok en representativ undersøkelse av samme spørsmål som «Holmgang» inviterte seerne til å ringe inn og si sin mening om. Resultatet ble stikk motsatt: - Skal vi stenge grensene for flyktninger fra fjerne land? spurte TV2s «Holmgang». Ja, svarte 89 prosent av de som ringte inn. I den representative undersøkelsen svarte bare 17 prosent ja på det samme spørsmålet.
  • Nå har TV2s programledere sagt at de gjør det klart i programmet at det er en uhøytidelig innringing, ingen meningsmåling, og jeg skal ikke gå videre på den debatten her, bare understreke de prinsipielle sidene; Mediepolitisk står vi foran kraftige oppgjør om i hvilken grad og på hvilke områder politikerne skal styre, og faglig kan det være sunt at en og annen Aarebrot taler verten til rette.
  • Skjønt han skal passe seg, han også. En del av samfunnsvitenskapens innsamling av tall kan ofte synes uhøytidelig, og ubrukelig som utgangspunkt for fornuftig debatt. Noen av Aarebrots tall som ble lagt fram under konferansen, hadde en slik karakter av selvfølgelighet over seg.