Sparker mot naiviteten

Slike kvinner vil gamle Norge ha.

BOK: I gamle dager følte vi oss trygge med Nansen, Amundsen og Gerhardsen. I dag består den nasjonale heltetrioen av tre internasjonale kvinner: Seierstad, Brundtland og Eva Joly.

«Korrupsjonsjegeren» Eva Joly satte hele Frankrike på hodet gjennom åtte år som forhørsdommer under etterforskingen av oljegiganten Elf. I den første delen av boka forteller hun om drapstrusler, innbrudd, sjikane og bakvaskelse - livet mellom to livvakter, så å si.

Historien bak Elf-skandalen vil mange oppfatte som bokas sterkeste dokument, og det er her Joly-den-modige-kvinnen-som-utfordret-patriarkatet kommer tydeligst fram.

Det er også her hun lanserer seg selv som nasjonalt ikon ved å kontrastere den kontinentale korrupsjonen med metaforer som «nordlys», «vikingsagaer» og «norske øyboere».

Kapitlene i den andre delen av boka har mer foredrag- og manifestpreg. Korrupsjon har eksistert til alle tider, men er i dag verre enn noensinne, mener Joly. Mens korrupsjon tidligere kunne betraktes som systemsvikt, mener Joly at korrupsjon i dag er en integrert del av systemet. Joly kommer også med flere spark til norske myndigheter som i all sin naivitet innbiller seg at den internasjonale kapitalen respekterer grensene vi har satt rundt det norske ærlighetslandet. At de nå har ansatt henne i Justis- og Utenriksdepartementet bekrefter vel denne naiviteten. Etter Statoil faller Dovre.