Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sparket etter podkast-brøler

Nick Cannon (39) anklaget for å ha spredt jødehat.

«CONNOR SMALLNUT: Nick Cannon fikk i 2014 hard kritikk for sin humorfigur «Connor Smallnut» - nå er han sparket for å ha spredt antisemittisme. Video: Instagram/nickcannon Vis mer

TV-personligheten Nick Cannon har fått sparken fra arbeidsgiveren ViacomCBS etter å ha kommet med «hatefulle ytringer», og vil ikke lenger være vert for humorprogrammet «Wild ‘N Out». Det skriver blant annet Variety.

Det var i en episode av podkasten «Cannon's Class» at kontroversen oppsto. Med seg som gjest hadde Cannon Richard Griffin, bedre kjent gjennom rap-aliaset Professor Griff. Han var medlem av den legendariske hip hop-gruppen Public Enemy fram til 1989, da han trakk seg som følge av reaksjoner på antisemittiske ytringer.

RASISME: Da venninnene Amina Al-Bayati (22) og Agnes Bergh (22) sto i kø på en Circle K-stasjon i Malmö i Sverige ble de utsatt for rasisme. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Handler ut ifra ondskap

Den gangen hadde Griffin blant annet sagt «jødene er onde, og det kan bevises», og at jøder var ansvarlige for «mesteparten av ondskapen som skjer i verden».

- Jeg er hatet for å ha sagt sannheten, sa Griffin i podkasten datert 30. juni.

Cannon var tilsynelatende enig i Griffins påstander, og sa selv at mennesker med «lite pigment» mangler medfølelse.

- Det du sier er fakta. Det er ingen grunn til å frykte noe ved å si sannheten.

Cannon er en stor TV-profil i USA. Han var tidligere vert for «America's Got Talent», og er for tiden også aktuell med sangkonkurransen «The Masked Singer» på kanalen Fox. I podkasten henviste han blant annet til tankegods fra den kontroversielle lederen av Nation of Islam, Louis Farrakhan. Farrakhan ble i fjor kastet ut fra Facebook for å ha brutt retningslinjene mot hatefulle ytringer.

- De (med lite pigment, journ.anm.) handler ut ifra frykt, og fra en mangel på selvtillit. Derfor er ondskap den eneste måten de kan handle på. De må rane, stjele og voldta for å overleve, sa Cannon.

Fikk «whiteface»-kritikk

Dette er ikke første gangen Cannon skaper kontroverser. I 2014 ble han anklaget for rasisme over en video hvor han er sminket i «whiteface», og vitset med det mange mente var sårende stereotypier, blant annet størrelsen på underlivet til hvite menn. Dette gjorde han for å promotere plata «White People Party Music».

ViacomCBS sier i en uttalelse at «vi fordømmer alle typer fordommer, og tar avstand fra alle former for antisemittisme. Vi er dypt skuffet over at Nick ikke har unnskyldt seg for å ha fremmet antisemittisme, og har avsluttet vårt forhold til ham».

STJERNEPAR: Mariah Carey og Nick Cannon var gift fra 2008 til 2016. Foto: NTB Scanpix.
STJERNEPAR: Mariah Carey og Nick Cannon var gift fra 2008 til 2016. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Godtar ikke hat

Cannon har siden tatt til sin Facebook-side for å ta ansvar for ytringene.

- De som kjenner meg vet at jeg ikke har noe hat i mitt hjerte eller noen onde hensikter. Jeg godtar ikke hat og spredningen av hatefull retorikk. Vi lever i ei tid da det mer enn noen gang er viktig å fremme samhold og forståelse. Jeg tar fullt ansvar, og min intensjon er bare å vise at vi som mennesker har mer til felles enn vi har forskjeller.

Cannon er for øvrig eksmannen til sangeren Mariah Carey og far til deres to barn.

Legger seg flat

Onsdag kveld gikk Cannon ut på sin Twitter-konto med en offentlig unnskyldning. Der sier han at han «har fått en liten historielekse de siste dagene», og takker rabbinere og andre jødiske ledere som har tatt kontakt for å ha «opplyst istedenfor å straffe» ham.

- Jeg vil forsikre mine jødiske venner, nye og gamle, om at dette bare er begynnelsen på min opplæring.

Kanalen Fox, som er Cannons arbeidsgiver på «The Masked Singer», har godtatt unnskyldningen, og sier de ikke vil sparke TV-verten, ifølge Hollywood Reporter.

«Han har tydeliggjort at han angrer på det han sa, og at det utilsiktet fremmet hat. Nick har beklaget, og tatt grep for å lære og gjøre det godt igjen», var noe av det kanalen sa i en uttalelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!