Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Sparket på grunn av utpressing

Dimmu Borgir til angrep mot sparkede medlemmer.

UTE: Dimmu Borgir er en av Norges aller største internasjonale musikkeksportører. Nå er Mustis (nr. fem fra venstre) i dialog med advokat etter å ha fått sparken fra bandet. Også ICS Vortex (nummer to fra venstre) har forlatt medlemmene. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
UTE: Dimmu Borgir er en av Norges aller største internasjonale musikkeksportører. Nå er Mustis (nr. fem fra venstre) i dialog med advokat etter å ha fått sparken fra bandet. Også ICS Vortex (nummer to fra venstre) har forlatt medlemmene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet.no at det er full krangel i Dimmu Borgir. Keyboardist Mustis (Øyvind Mustaparta) og bassist ICS Vortex (Simen Hestnæs) fikk nylig sparken, og ifølge førstnevnte var det fordi han ønsket å bli kreditert for sine kreative bidrag i bandet.

Mustis hevdet han fikk sparken via sms uten noen utfyllende forklaring, og er nå i kontakt med advokat.

I går kveld tok bandet til motmæle.

— De som skriker høyest har mest å gjemme, skriver Shagrath, Silenoz og Galder i en uttalelse på den offisielle hjemmesiden sin.

Anklager for utpressing
Bandet skriver at de ønsker at konflikten med de tidligere bandmedlemmene skal få mindre preg av såpeopera, hvis det i hele tatt er mulig på dette stadiet. De sår deretter tvil om hvorvidt de sparkede medlemmene hadde riktige motiver for å spille i bandet, og lister så opp flere enkeltepisoder.

Dimmu Borgir er åpenbart irritert fordi mange fans - blant annet på bandets MySpace-side - har tatt de sparkede medlemmenes parti.

I uttalelsen insinuerer de at noen av grunnene til at Mustis og Vortex ble sparket er at en av dem eller begge: Glemte instrumentene sine før en festival, satt bandet i fare ved å knuse glass i sin egen panne under en konsert og auksjonerte bort et album bare vedkommende selv hadde signert på eBay.

I tillegg anklager de et av medlemmene for utpressing ved hjelp av lydfiler.

- Disse filene ga vi deg for over et år siden fordi vi regnet deg for å være en bror til tross for at du er en lat jævel (...). Til tross for dette truet du med å saksøke dine kolleger for ikke å ha behandlet deg korrekt i forhold til penger, skriver bandet.

- Vil ikke være med på rotterace
De sier også at Mustis og Vortex ikke var viktige i låtskrivingsprosessen, og mener de to sparkede medlemmene ble styrt av grådighet og manglende businessforståelse.

- For dere som ønsker å jobbe med noen av disse i framtida: Gjør dere ferdig med forretningsdiskusjonene først, siden musikken er sekundær for dem.

Øyvind Mustaparta (Mustis) sier til Dagbladet.no at han ikke ønsker å bli med i noe rotterace med svartmaling, fordi han frykter å desillusjonere fansen.

- Det som er faktum er at de andre i bandet har registrert låter uten fullmakt, og uten at jeg står som rettighetshaver for mine verk. Dette går ut over mine individuelle rettigheter som musiker og artister, og er ren svindel, sier Mustaparta til Dagbladet.no.

Han vil ikke forsvare seg mot anklagene om utpressing og ølknusing, fordi han mener det virker mot sin hensikt å lage noe tabloid styr ut av saken.

- Her har seks gutter vært ute på tur i flere år sammen. Da har man historier på hverandre. Men nå har det oppstått mye bitterhet, som det må blitt ryddet opp i.

Mustaparta understreker at han setter stor pris på det han opplever som stor støtte fra fansen.

- Jeg er glad for at jeg fikk forklare min versjon før de fikk anledning til å svartmale som de gjør her.

ICS Vortex (Simen Hestnæs) har ikke vært tilgjengelig på telefon torsdag morgen.

Har solgt to mill.
Metall-ekspert og påtroppende programleder i NRK Lydverket, Asbjørn Slettemark, forklarer bandets suksess med at de spiller en veldig tilgjengelig form for black metall med langt bredere appell enn andre band i samme sjanger.

— Dimmu Borgir er blant de norske bandene som tjener aller mest internasjonalt. De er populære i mange land, spiller veldig mange konserter foran tusenvis av fans og selger masse merchandize. Det er klart dette er millionbusiness, sier han.

Slettemark understreker at han ikke vet hva som egentlig har skjedd innad i bandet.

— Men generelt er jo mange band blitt ødelagt av økte inntekter og krangel om penger, noe det jo også virker som om er stridens kjerne i dette tilfellet.

Ifølge eier Espen Røhne i Dimmu Borgirs norske distributør Indie Distribution har ingen den totale oversikten over hvor mange plater bandet har solgt, men han anslår at det til sammen dreier seg om ca. to millioner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling