<strong>- USAKLIG OPPSIGELSE:</strong> Den avskjedigede redaktøren i BarentsObserver, Thomas Nilsen, fikk sparken på dagen for illojalitet. Foto: Atle Staalesen / BarentsObserver
- USAKLIG OPPSIGELSE: Den avskjedigede redaktøren i BarentsObserver, Thomas Nilsen, fikk sparken på dagen for illojalitet. Foto: Atle Staalesen / BarentsObserver Vis mer

Sparket redaktør forbereder søksmål mot aviseiere

- Oppsigelsen er lovstridig, mener Norsk Journalistlag og stiller med advokatbistand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - For meg er det prinsipielt veldig viktig å få tatt dette til retten, men jeg har egentlig ikke veldig stor iver etter å gå til sak for å få tilbake jobben i en bedrift med slike holdninger til ytringsfrihet, sier tidligere BarentsObserver-redaktør Thomas Nilsen til Dagbladet.

Mandag omtalte Dagbladet at Nilsen fikk sparken på dagen for «illojalitet» og «pliktbrudd», blant annet fordi han som redaktør har ytret seg kritisk til vedtak om nettavisas drift.

Konflikten bunner i at BarentsObservers eiere, Barentssekretariatet som igjen er eid av de nordnorske fylkeskommunene, ikke vil signere Redaktørplakaten for avisa. Redaktørplakaten skal sikre aviser redaksjonell frihet fra blant annet sine eiere. Da avgjørelsen ble kjent, publiserte Nilsen og hans medarbeidere i BarentsObserver en kritisk kronikk på avisas nettsider.

At Barentssekretariatet ikke fikk anledning til å gi sitt tilsvar til kronikken før publisering, skal være blant grunnene som oppgis i avskjedigelsesbrevet.

- Lovstridig Nå får Nilsen støtte av Norsk Journalistlag (NJ), som gir ham advokatbistand for å ta saken videre.

-Vi bestrider grunnlaget for avskjedigelsen, og vår advokat Knut Skaslien starter nå arbeidet med å iverksette nødvendige rettslige skritt. Første steg er krav om forhandlingsmøte med arbeidsgiveren, sier NJ-leder Thomas Spence i en kunngjøring.

Journalistlagets jurister mener avskjedigelsen kan utgjøre et brudd på Mediefridomslova fra 2009. Loven fastsetter at aviser skal ha redaksjonell uavhengighet overfor eier.

- Vi mener at kritikken av eierne som ble lagt ut på nettsiden ligger innenfor den lovlige redaksjonelle friheten, og at redaktøren er i sin fulle rett til å kritisere eierne på redaksjonell plass, sier advokat Ina Lindahl Nyrud i NJ til Dagbladet, og legger til:

- Da loven ble fremmet var lovgiver helt tydelig på at dersom en oppsigelse på grunn av at redaktøren nekter å rette seg etter instrukser strider mot lovprinsippet om redaksjonell frihet, vil den være usaklig etter arbeidsmiljøloven.

Advokaten trekker også fram den sterke reaksjonen fra arbeidsgiveren.

- Her er det snakk om en avskjedigelse på dagen, noe som krever sterkere grunner enn en vanlig oppsigelse. Grunnlaget skal da være grovt pliktbrudd eller vesentlig mislighold av arbeidsavtalen, sier Lindahl Nyrud.

Mange støtteerklæringer Den avskjedigede redaktør Nilsen er takknemlig for støtten fra NJ.

<strong>KRITISK:</strong> Advokat hos Norsk Journalistlag, Ina Lindahl Nyrud. Foto: Anette Selmer Andresen
KRITISK: Advokat hos Norsk Journalistlag, Ina Lindahl Nyrud. Foto: Anette Selmer Andresen Vis mer

- For min del er det fint å få bekreftet at min virkelighetsoppfatning om ytringsfrihet i Norge støttes juridisk. Det føles som å få bekreftelse på at man har postadresse Norge og at året faktisk er 2015, sier Nilsen, som kan fortelle om en mengde støtteerklæringer etter at han på mandag brått sto uten jobb.

- Jeg hadde planer om å finne ut hvor NAV-kontoret ligger her i Kirkenes, men har ikke hatt tid. Telefonen har ikke stått stille, og innboksen fylles opp av meldinger fra inn- og utland. Det varmer veldig med støtte, særlig fra journalistkolleger på russisk side, som jeg vet strever med en langt verre hverdag enn meg, avslutter Nilsen.

- Uriktig Stig Olsen er styreleder i Barentssekretariatet, som gikk til avskjedigelse av Nilsen. I en e-post til Dagbladet forklarer han sekretariatets syn:

«Begrunnelsen for avskjeden er etter vår vurdering ikke i strid med mediefridomslova. Avskjeden tilfredsstiller de vilkår som er satt i arbeidsmiljøloven,» skriver Olsen, og påpeker videre at NJs advokat selv sier til Journalisten.no at hun ikke kjenner alle detaljer i saken.

«Etter vår vurdering bygger hun sitt standpunkt på et uriktig faktum. Både journalister og advokater bør bygge på riktig faktum før man tar stilling til en sak og anklager andre for brudd på lover og andre retningslinjer. Vi registrerer videre i samme artikkel at Thomas Nilsen arbeider med et søksmål. Av respekt for en eventuell rettslig prøving av saken, vil Barentssekretariatet ikke medvirke til forhåndsprosedyre av saken.»

Sekretariatet opplyser også at de anerkjenner Nilsens rett til å kreve forhandlingsmøte, slik det fremgår av arbeidsmiljøloven.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer