Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sparket Trump-kritisk tegner: - Han ble for sint

Tegneren Rob Rogers sier han fikk sparken fordi han tegnet for kritisk om Donald Trump. Redaktøren mener han «ikke har vært morsom på lenge».

SPARKET: Rob Rogers jobbet som tegner i Pittsburg Post-Gazette, siden 1993, men fikk sparken i forrige uke. Redaktøren mener han var blitt for sint i tegningene sine. FOTO: The New York Times / NTB / Skjermdump
SPARKET: Rob Rogers jobbet som tegner i Pittsburg Post-Gazette, siden 1993, men fikk sparken i forrige uke. Redaktøren mener han var blitt for sint i tegningene sine. FOTO: The New York Times / NTB / Skjermdump Vis mer

Den prisvinnende tegneren Rob Rogers, som har vært ansatt i avisa Pittsburgh Post-Gazette siden 1993, mener han fikk sparken fra avisa fordi tegningene hans var for Trump-kritiske.

Rogers mener avisa forsøkte å kneble ham. Fredag skrev han kronikken «Jeg fikk sparken for å gjøre narr av Trump», som ble publisert i The New York Times.

Avisas redaktør, John Block, sier på sin side at Rogers tegninger var blitt for sinte, og uttalte til Politico at han «ikke hadde vært morsom på lenge».

- Han har bare blitt for sint for helsa og for sitt eget beste, sier Block, til Politico.

- Han er besatt av Trump, legger han til.

Tegneren Rob Rogers uttaler at Blocks forklaring er «fullstendig feil», og at Block mistolker sterke meninger som sinne.

- Må stille seg bak avisas syn

I et intervju i Lakeville, Conneticut, under en reunion for kostskolen han gikk på som barn, sa Block at redaksjonelle tegneserietegnere skal stille seg bak synspunktene til avisa de jobber for, ikke bevege seg langt fra dem.

Han la til at avisa hadde fått flere konservative lesere i det siste, etter at avisa Pittsburgh Tribune-Review sluttet å komme ut daglig i 2016.

Pittsburgh Tribune-Review var eid av den avdøde milliardæren Richard Mellon Scaife, som blant annet var en aktiv støttespiller for konservative og libertarianistiske saker i USA.

The Post-Gazette dekker et område i en viktig vippestat som bidro til å velge Trump som president i 2016.

Ifølge New York Times har Rob Rogers tegninger vært å se i avisa omkring fem dager i uka i en årrekke. Men i mai endret det seg, og på litt over ei uke unngikk avisa å publisere seks av tegningene hans. En av dem var allerede plassert på en avisside og var klar til å gå i trykken.

Gravstein for «sannhet»

Rogers har selv publisert den første tegningen avisa nektet å trykke, på sin egen nettside. Tegningen viser USAs president Donald Trump, som legger ned en blomsterkrans foran en gravstein med ordene «sannhet», «ære» og «rettssikkerhet».

Ifølge Rogers skal 19 av hans tegninger eller forslag til tegninger ha blitt avvist av avisas sideredaktør, Keith Burris, eller redaktøren Jon Block.

I en kronikk publisert i The New York Times skriver Rogers at da han ble ansatt i 1993 var Pittsburgh Post-Gazette byens liberale avis, men også ei avis som var stolt av å være et forum for ideer som var annerledes.

- Skal provosere

Ifølge Rogers har dette sakte, men sikkert endret seg siden 2010.

- Ting endret seg virkelig for meg i mars, da ledelsen bestemte seg for at mine tegninger om presidenten var «for sinte» og at jeg var «besatt av Trump». Og det om en president som har erklært at fri presse er en av de største truslene for vårt land, skriver Rogers, som blant annet var en av finalistene til den prestisjetunge Pulitzerprisen i 1999.

- Jeg ble opplært i en tradisjon hvor redaksjonelle tegnere er urokråkene i en publikasjon, eller som en kollega kalte det, «en konstant irritasjon». Vår jobb er å provosere leserne på en måte som ord ikke kan. Tegneserietegnere er ikke illustratører for en publikasjons politiske syn, skriver han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media